Gisslandrama i synagoga i Texas – område evakuerat

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga personer som togs som gisslan i en synagoga i Texas under lördagskvällen har släppts och är oskadda, uppger delstatens guvernör. Mannen som tog gisslan ska vara död, enligt polisen.

De första uppgifterna om gisslandramat kom vid 21-tiden på lördagskvällen, svensk tid. En man hade barrikaderat sig i en synagoga i Texas, USA, och tagit flera personer som gisslan.

Tio timmar efter att gisslandramat började twittrade Texas guvernör Greg Abott att ”samtliga i gisslan är ute, vid liv och säkra”. Det ska ha rört sig om minst fyra personer som befann sig i synagogan.

Abbotts tweet kom inte långt efter att en hög smäll och skottlossning hördes från synagogan. En officiell myndighetskälla för polisen uppgav kort därefter för nyhetsbyrån AP att mannen var död. Några detaljer om mannens död har inte offentliggjorts.

Krävde att terrorist frigavs

Synagogan ligger i Colleyville, en del av ett storstadsområde som omfattar storstäderna Dallas och Fort Worth.

Gisslantagaren ska enligt myndigheterna ha krävt att en pakistansk forskare som 2010 dömdes till 86 års fängelse för mordförsök på amerikanska militärer i Afghanistan skulle friges.

Vid midnatt svensk tid släpptes en person ur gisslan.

”Den här mannen kommer att återförenas med sin familj så snart som möjligt och han behöver inte medicinsk hjälp”, sade polisen i Colleyville i ett uttalande.

Gisslantagaren ska ha uppgett att han var beväpnad men det har inte bekräftats av myndigheter. Hans identitet är inte heller känd.

Dramat direktsändes

I synagogan pågick tidigare en gudstjänst som direktsändes i sociala medier. Tusentals åskådare uppges ha bevittnat händelseförloppet, skriver tidningen Fort Worth Star-Telegram.

Victoria Francis som bor i Colleyville säger till AP att hon såg en timme av sändningen och hörde mannen raljera över USA och hävda att han hade en bomb.

– Han var ganska irriterad och ju mer irriterad han blev, desto fler hotelser gjorde han, typ: ”Jag är killen med bomben. Om ni gör något misstag får ni skylla er själva”. Och han skrattade åt det. Han var uppenbarligen väldigt uppriven, säger hon.

Boende i närheten av synagogan evakuerades från sina hem medan insatsen pågick och människor uppmanades att hålla sig borta från området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.