Misstänkt maffiainblandning bakom vaccinskandal i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Stor ilska bubblar i Italien efter att omfattande fusk och oklarheter i vaccineringsordningen uppdagats. Maffian misstänks ligga bakom en del av trängseln i vaccinkön i landet som drabbats hårt av pandemin.

2,3 miljoner människor som inte är vare sig gamla eller sjukvårdspersonal är vaccinerade i Italien. I slutet av mars var fler människor i 20-årsåldern än i 70-årsåldern vaccinerade. Lärare, interner på fängelser, poliser, brandmän och psykologer är grupper som fått ta sin första dos före äldre människor, något som väcker stor kritik i landet.

Regioner där maffian har stort inflytande har extra mycket problem med att människor går före i prioriteringsordningen.

– Det kan bero på makt och inflytande, eller direkta hot. I en telefonavlyssning så påstås en ur regionala sjukvårdspersonalen säga ”Vi kan vaccinera din katt om du vill, vi ordnar det” till en person med anknytning till maffian, säger Jennifer Wegerup, SVT:s Italienkorrespondent i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.