De misstänkta terroristerna greps i Ceuto, en spansk exklav längs Marockos kust. Foto: SVT

Misstänkt terrorcell stoppad i Spanien

Publicerad

Två personer har gripits i Spanien misstänkta för att ha planerat terrorattentat i Europa. De gripna ska ha varit de sista fria medlemmarna ur en jihadistisk terrorcell, med tydliga likheter till bröderna Kouachi, terroristerna bakom den blodiga attacken mot Charlie Hebdos redaktion i Paris.

Spansk polis har under tisdagen gripit två personer misstänkta för att förbereda terrordåd i Europa, uppger Spaniens inrikesdepartement. Gripandena skedde i staden Ceuta, en spansk exklav vid Gibraltar, intill Marocko på den afrikanska kontinenten. De gripna är spanska medborgare av marockanskt ursprung.

Tillhörde större cell

Personerna ska ha tillhört en större jihadistisk terrorcell och ha planerat dåd i såväl Spanien som andra europeiska länder. Ytterligare fyra personer ur samma cell greps redan i slutet av januari i år, och enligt polisen ska den aktuella gruppen i och med dagens gripanden nu vara helt oskadliggjord.

– Den splittrade gruppen var fullt operationell och bestod av redan radikaliserade individer som stod redo att utföra attacker i vårt land eller i våra grannars, uppger det spanska inrikesdepartementet i ett pressutlåtande.

Liknade Charlie Hebdo-terroristerna

Spanska myndigheter är i övrigt sparsamma med detaljer om exakt vilken sorts dåd gruppen ska förberett. Det påstås dock att samtliga sex medlemmar ur terrorcellen ska ha haft liknande gärningsmannaprofiler som bröderna Kouachi, de två jihadistiska terrorister som i januari dödade tolv personer och skadade flera vid en terrorattack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Gruppen ska också ha haft kopplingar till terrororganisationen IS.

Flera gripande i regionen

De fyra personer som greps i januari var samtliga män, två brödrapar. Vid gripandet konfiskerades bland annat handeldvapen, machetes, militär utstyrsel och spanska bilregistreringsplåtar. Tre av dem dömdes till fängelse för hot mot nationens säkerhet, medan den fjärde släpptes på fri fot, med krav om att stanna i Spanien och infinna sig för myndighetskontroll varje vecka.

Årets gripanden är de senaste i en lång grad liknande insatser från spanska och marockanska myndigheter. I både Ceuta och den liknande exklaven Melilla, också längs den marockanska kusten, har dussintals såväl misstänkta terrorister som rekryterare till terrororganisationer gripits de senaste åren, rapporterar AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer