Robert Mardini, generaldirektör för Internationella rödakorskommittén. Bilden visar ett flyktingläger i Umm Rakouba Sudan för flyktingar från Tigray-regionen. Foto: Martial Trezzini/AP/TT samt Nariman El-Mofty/AP

Misstänkta sexbrott i Tigray: ”Fruktansvärda vittnesmål”

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korset oroas djupt över vad de beskriver som hemska berättelser om sexuellt våld i konfliktregionen Tigray i Etiopien.

Farhågor finns om att våldtäktsbrott utförs systematiskt som en del i krigföringen, vilket även oroar FN:s säkerhetsråd.

Uppgiften kommer från Robert Mardini som är generaldirektör för Internationella rödakorskommittén (ICRC) med högkvarter i Genève i Schweiz. Informationen härrör från personal på sjukhus och kliniker i regionen, som har tagit del av berättelser om extremt sexuellt våld.

”Fruktansvärda vittnesmål”

Det är inte allt för ofta som den neutrala organisationen ICRC rapporterar om händelser på krigsfronter och i konfliktzoner, men Mardini säger att uppgifterna från Tigray skakat honom:

”Jag har inte hört om så fruktansvärda vittnesmål på över två decennier inom det humanitära området, säger Mardini i en intervju med AFP. Mardini har då verkat i både Syrien och i Jemen.

Soldater utför sexbrott

Enligt bland annat vårdpersonal har soldater från Etiopien och grannlandet Eritrea bland annat förgripit sig på offer genom gruppvåldtäkter under den fem månader långa konflikten.

– Detta är nu vår högsta prioritet: att förhindra att det händer igen och förstås att stödja offren, säger Mardini.

FN-medlemmar djupt oroade

Frågan om sexuellt våld i Tigray behandlades i FN:s säkerhetsråd på torsdagen, där speciellt våldshandlingar mot kvinnor och flickor togs upp.

”Medlemmarna i säkerhetsrådet uttrycker djup oro över anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp, bland annat sexuellt våld . . .” konstaterar de 15 medlemsländerna i rådet i ett uttalande. Det kräver en utredning om händelserna och att ansvariga ställs inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.