Människor har samlats i flera städer i USA för att hedra offren i Charlottesville. En kvinna dog när en bil körde in i en motdemonstration och två poliser omkom när deras helikopter krashade. Foto: AFP/TT

Misstänkte Carlottesville-mördaren i nynazistisk demonstration

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna omkom när en bil plöjde in i motdemonstranter vid en högerextrem manifestation i Charlottesville, USA, under lördagen. Mannen som misstänks för mordet demonstrerade med en nynazistisk organisation tidigare under dagen.

Under fredagen bröt våldsamheter ut när hundratals högerextremister demonstrerade i ett fackeltåg genom University of Virginias campusområde. Protesten riktade sig mot beslutet att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Rober E Lee från en av Charlottesvilles parker.

På lördagen fortsatte demonstrationen under parollen ”Förena högern” med våldsamma sammandrabbningar mellan vit-makt anhängare och motdemonstranter.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

LÄS MER: Tre döda och minst 35 skadade i samband med våldsamma vit makt-protester

Demonstrerade med nynazister

En 32-årig kvinna dödades och 19 personer skadades när en bil körde in i motdemonstranterna. Mannen som greps misstänks för mordet på kvinnan demonstrerade tidigare under dagen med den nynazistiska organisationen Vanguard America, rapporterar the Guardian.

På bilder ses mannen bära en sköld med organisationens symbol på. Vanguard America skriver på sitt Twitter-konto att mannen inte är medlem i organisationen och att de delade ut sköldar till alla närvarande.

LÄS MER: Guvernören efter våldet i Charlottesville: ”Låt oss kalla det vad det är”

Nazistisk slogan

Vanguard America framträdde tydligt under ”Förena högern”-demonstrationerna på lördagen, där de ska ha marscherat i en militärliknande formation. Organisationen ska också ha deltagit i fackeltåget på fredagskvällen.

I en tweet har de delat flera bilder på fackeltåget med texten: ”Låt den här natten vara början till att vi tar tillbaka vårt land, vår kultur och till slut räddar vårt folk”.

Organisationens slogan ”blod och jord”, som ropades både under fredagen och lördagen, användes som ett slagord i nazityskland och var en viktig del i den nazistiska ideologin.

LÄS MER: Trump fördömde inte högerextrema – får kritik från båda håll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet