David Amess, ledamot i brittiska underhuset, mördades på fredagen. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT/RICHARD TOWNSHEND

Misstänkte politikermördaren deltog i avradikaliseringsprogram

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige man som misstänks för att ha mördat den brittiske politikern David Amess deltog i ett statligt avradikaliseringsprogram innan dådet, men utan att väcka säkerhetspolisens intresse, skriver BBC.

Mordet, som skedde i engelska Leigh-on-Sea på fredagen, utreds som ett terrorbrott. Den misstänkte 25-årigen greps på platsen.

Läs mer: Brittisk parlamentsledamot knivdödad i kyrka

Mannen beskrivs av polisen som radikaliserad och misstänks ha haft ett motiv kopplat till islamistisk extremism. Han ska ha agerat ensam.

Enligt uppgifter till BBC så ska mannen ha blivit hänvisad till Prevent, Storbritanniens avradikaliseringsprogram, för några år sedan. Deltagandet i programmet är frivilligt och han ska aldrig formellt ha misstänkts för brott. Han tros inte ha deltagit under någon längre tid, skriver BBC.

Pappan bestört

I en intervju med The Times berättar 25-åringens pappa att han fått besök av brittisk antiterrorpolis.

– Jag är traumatiserad. Detta är inget som jag någonsin förväntat mig eller ens kunnat drömma om, säger pappan till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.