Första vittnesmålen mot Mladic

Uppdaterad
Publicerad

För första gången får den folkmordsåtalade generalen Ratko Mladic möta vittnen i rätten i Haag.
I Bosnien väntar offren från 1990-talets krig fortfarande på upprättelse.

Samtidigt som ett par tusen bosnier genomför sin årliga minnesvandring mot Potocari utanför Srebrenica – platsen där över 8 000 pojkar och män avrättades sommaren 1995 – har Ratko Mladic åter tagit plats i domstolen i Haag.

Den förre bosnienserbiske generalen, åtalad för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten, fick på måndagen höra vittnen berätta om den etniska rensning som han anklagas för att ha beordrat.

Tårögd tvingades vittnet Elvedin Pasic flera gånger avbryta sin berättelse om hur han 14 år gammal överlevde en massaker i staden Grabovica i november 1992, då 150 andra män dödades, däribland hans far.

Riskerar livstid

Den nu 70-årige Mladic, i maj förra året tillfångatagen efter 16 år på flykt, hävdar själv att han är oskyldig, men kan dömas till livstids fängelse när den internationella brottsdomstolen för det forna Jugoslavien (ICTY) återupptar den rättegång som i maj sköts upp.

För många är dagen känslosam, men domstolen i Haag är samtidigt långt från de drabbades verklighet. Människorättsgrupper i Bosnien-Hercegovina skriver att domstolen fortfarande har långt kvar för att påverka försoningsprocessen.

Tusentals krigsförbrytare går fortfarande fria och varje år begravs nya offer. Den 11 juli, årsdagen av massakern, ska ytterligare 520 vita gravstenar fogas till de över 8 000 som redan står på Potocaris gräs. I Sarajevo samlades på måndagen tusentals människor för att hedra offren från massakern.

Ses som hjälte

Elma Mahmutovic-Hodzic, samordnare för många av Bosniens människorättsgrupper menar att det största försoningsarbetet måste ske i det splittrade Bosnien – inte i Haag.

-Bland serberna i Republika Srpska ses Mladic som en hjälte, men här i Sarajevo ses han som en krigsförbrytare. Vi har mycket jobb kvar här. Det finns filmat vad han har gjort, men ändå finns den här förnekelsen. Så länge det är så är det svårt att gå vidare oavsett vad domslutet i Haag blir.

  • Den forne bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic åtalades första gången i juli 1995 av ICTY, FN:s domstol som utreder brott under krigen i forna Jugoslavien. Åtalet har därefter modifierats.
     
  • De elva åtalspunkterna omfattar bland annat folkmord, förföljelse, utrotning, mord, deportation, inhumana handlingar, terror mot civila, grym behandling och gisslantagande. Åtalen rör bland annat massakern i Srebrenica i juli 1995.
     
  • Efter 16 år på flykt greps Mladic den 26 maj 2011 på sin kusins gård i byn Lazarevo i Serbien. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ratko Mladic gripen

Mer i ämnet