Monti kvar två veckor till

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Mario Monti kommer att stanna på posten i två veckor till. Under tiden hoppas president Giorgio Napolitano kunna bryta dödläget som Italien hamnade i efter parlamentsvalet förra månaden.

Valet resulterade i tre nästan jämnstora block, som inte är intresserade av att samregera med varandra. Vänsterkoalitionens ledare Pier Luigi Bersani fick uppdraget att bilda regering men gick bet. De övriga blocken är Silvio Berlusconis högerinriktade Frihetens folk och populisten Beppe Grillos Femstjärniga rörelsen.

Den 87-årige presidenten har hittills förgäves gjort sonderingar för att få fram regeringsalternativ. På lördagen surrade rykten om att han tänker avgå i förtid. Napolitano förnekade att han har några sådana planer. Formellt avslutas han mandat den 15 maj.

Han meddelade i stället att han bett ”två avgränsade grupper” bestående av ”olika personligheter” att ta fram ett funktionsdugligt regeringsprogram. Han gick inte närmare in på vilka han tillfrågat.

Napolitano sade att de tre stora blocken har intagit ”klart olika positioner” i regeringsfrågan och manade till ”större ansvarskänsla”.

Medan de två arbetsgrupperna försöker ta fram ett funktionsdugligt regeringsprogram är Mario Monti kvar som premiärminister. Han utgör enligt Napolitano ”ett element av säkerhet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet