Luis Arce kan bli Bolivias nya president. Foto: Juan Karita/AP/TT

Morales socialister mot vinst i Bolivia

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterkandidaten Luis Arce ser ut att vinna en storseger i presidentvalet i Bolivia. Därmed väntas socialistpartiet Mas kunna återvända till makten.

En vallokalsundersökning publicerad av tv-kanalen Unitel visar att Arce får 52,4 procent av rösterna redan i första omgången.

Expresidenten och mittenkandidaten Carlos Mesa hamnar på andraplats och får 31,5 procent.

För att valet ska avgöras i den första omgången krävs att en kandidat får minst 40 procent av rösterna samt att det är minst 10 procentenheter till tvåan, kriterier som Arce alltså ser ut att ha uppfyllt med råge.

”Utan hat”

”Mycket tacksam för stödet och förtroendet från det bolivianska folket. Vi har återupprättat demokratin och vi kommer att återställa stabiliteten och lugnet i samhället” twittrar Arce.

Han slog han an en ödmjukare ton i uttalanden inför journalister vid midnatt lokal tid.

– Vi kommer att återuppta förändringsprocessen utan hat, sade Arce, och tillade:

– Vi kommer att dra våra lärdomar och komma till rätta med de misstag vi gjort tidigare.

Morales arvtagare

Valet i Bolivia sker i ljuset av den politiska kris som utlöstes i november i fjol då den dåvarande vänsterledaren Evo Morales tvingades bort från makten efter ett omstritt val som ledde till våldsamma protester. Morales, som är i exil i Argentina, tillhör samma parti som Arce: Mas, som styrde landet i nästan 14 år. Pandemin och den ekonomiska krisen i dess spår har ytterligare komplicerat läget.

Sedan Morales avgång har Bolivia letts av en övergångsregering med den konservativa Jeanine Áñez vid rodret. Hon konstaterar att Arce ser ut att ha vunnit valet och gratulerar honom till det.

Omvalet har skjutits upp två gånger på grund av risken för smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.