Foto: Hassan Ammar/TT

Mord på kristna egyptier i IS-video

Uppdaterad
Publicerad

En video som uppges visa hur 21 kristna egyptier mördas har lagts ut på internet. Morden ska ha skett i Libyen och jihadistgerillan Islamiska staten (IS) tar på sig dem. Efter massmorden har Egypten genomfört flygräder mot IS-mål i Libyen.

Bombräderna ska ha genomförts strax efter soluppgången på måndagen, och riktats mot Islamiska statens träningsläger och vapenlager i Libyen.

President Abd al-Fattah al-Sisi har upprepade gånger pekat ut IS som ett allvarligt säkerhetshot mot Egypten. Förutom att IS kunnat etablera en närvaro i det kaotiska grannlandet Libyen bekämpar den egyptiska militären också militanta islamister i Sinaihalvön som är anhängare av Islamiska staten. Hundratals soldater och poliser har dödats av extrema islamister de senaste två åren.

Flygräderna kommer efter att en film på mordet på 21 egyptiska kopter har offentliggjorts via en stödsajt för IS. Kopterna som mördas är iklädda orange fångdräkter liknande dem som USA har använt på fångar i Guantanamolägret på Kuba, där USA har fängslat människor som pekats ut som militanta islamister.

Mördarna i Libyen skär halsen av sina fångar, enligt medier som återger innehållet i videon.

I januari sade sig IS ha kidnappat 21 kopter. Uppgifter om de tillfångatagna kopterna har också förekommit i en nättidning som IS publicerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet