Det var i närheten av bergsbyn Imlil i Atlasbergen i Marocko som kvinnornas kroppar hittades. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Mord på skandinaver utreds som terror

Uppdaterad
Publicerad

Morden på en dansk och en norsk kvinna i Atlasbergen i Marocko tidigare i veckan utreds som en möjlig terrorhandling. Myndigheter undersöker en video som sägs visa hur en av kvinnorna mördas.

– Än så länge så finns det inget konkret som tyder på att videon inte är äkta, säger norska kriminalpolisen Kripos till NRK.

På torsdagen gick den norska regeringen ut med ett pressmeddelande och bekräftade att myndigheter i Marocko utreder morden som en möjlig terrorhandling.

– Det är en brutal och meningslös attack mot oskyldiga som vi möter med avsky och fördömelse, säger Norges statsminister Erna Solberg enligt pressmeddelandet.

Kvinnor mördade i Marocko

Även Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har uttryckt sin avsky över morden.

På torsdagskvällen publicerade NRK en skärmdump från en video som sägs visa hur de gripna männen poserar framför en flagga tillhörande terrorgruppen IS.

Två kvinnor, en norsk och en dansk, hittades döda i bergskedjan Höga Atlas i Marocko, på måndagsmorgonen. Foto: SVT

Video på en av kvinnorna

Norsk och dansk polis undersöker tillsammans med marockanska myndigheter en video som spridits på sociala medier som sägs visa hur en av kvinnorna mördas. Under fredagen sa norska kriminalpolisen Kripos att de tror att videon är äkta.

– Än så länge så finns det inget konkret som tyder på att videon inte är äkta, säger norska kriminalpolisen Kripos till NRK.

Efter att de fått nys om videon har utredare med särskild kompetens arbetat med att undersöka den. Enligt danska DR försöker dansk och norsk polis få videon borttagen från olika webbplatser.

Kvinnorna, som båda ska ha varit i 20-årsåldern, var i Marocko för att ”backpacka”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor mördade i Marocko

Mer i ämnet