Rysslands president Putin lämnar blommor vid minnesceremonin för den mördade ambassadören Andrei Karlov. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mördad ambassadör till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

Diplomater och familjemedlemmar samlades på torsdagen i Moskva för att ta farväl av Andrej Karlov, Rysslands ambassadör i Ankara, som mördades i Turkiet tidigare i veckan.

Avskedet inleddes på Utrikesdepartementet där Dmitrij Medvedev och utrikesminister Sergej Lavrov visade sin respekt vid den öppna kistan med blommor. President Vladimir Putin deltog också i minnesceremonin, han satt bredvid kistan och pratade med Karlovs änka.

Putin har skjutit upp sin stora årliga presskonferens med en dag för att delta i sorgeceremonierna, enligt regeringshögkvarteret Kreml som också meddelar att Karlov postumt tilldelas landets högsta militära medalj Rysslands hjälte.

”Martyr”

Senare under dagen flyttades kistan till Kristus Frälsarens katedral där den ryskortodoxa kyrkans överhuvud leder ceremonin.

– Han dog som en martyr, sa patriarken Kirill, när ceremonin inleddes.

Andrej Karlovs kista fördes sedan till en kyrkogård i norra Moskva, där den sänktes ner i jorden insvept i den ryska flaggan.

Karlov arbetade i Nord- och Sydkorea under 1990- och 2000-talet och skickades till Turkiet 2013. Han mördades i Ankara av en 22-årig man som arbetat för den turkiska kravallpolisen.

Anhöriga har släppts

Turkiska myndigheter har släppt de anhöriga till den 22-åriga polisman som sköt ihjäl Rysslands ambassadör i Ankara tidigare i veckan, enligt CNN Türk.

Mamman, pappan, systern och två andra släktingar till 22-åringen har hållits i förvar för förhör. Mannen, som ropade ”Glöm inte Aleppo” och ”Gud är större”, sköts ihjäl av polis sedan han mördat Andrej Karlov på en konstutställning.

Drar inga slutsatser

Turkiets regering anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom mordet. I Moskva är man dock mer försiktig. Kreml anser att det är för tidigt att dra några slutsatser om mordplanen.

”I det här fallet är det knappast värt att skyndsamt dra några slutsatser innan utredningen avgör – som vår president säger – vem som ligger bakom mordet på vår ambassadör”, säger Putins talesman Dmitrij Peskov – och tillägger att mordet är en svår knäck för Turkiets prestige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet
Rysslands president Putin lämnar blommor vid minnesceremonin för den mördade ambassadören Andrei Karlov. Foto: TT
Putin närvarade vid ceremonin för den mördade ambassadören. Han sågs bland annat samtala med ambassadörens änka. Foto: TT