Blommor i Paris till minne för terrorns offer. På lapparna står: Jag är Charlie, Jag är polis, Jag sörjer, Jag är jude. Foto: TT

Den mördade polisens bror: ”Han mördades av falska muslimer”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen till den mördade polisen Ahmed Merabet höll i dag en mycket känslofylld presskonferens, där de uttryckte sin stora sorg över hur alla offren mördats. – Vi är helt förstörda av detta barbariska agerande, säger brodern Abdelmalek Merabet.

Ahmed Merabet, 42, var den polis som sköts ihjäl av bröderna Kouachi, på gatan utanför Charlie Hebdos redaktion. Han avrättades av ett skott i huvudet medan han låg skadad på marken när terroristerna flydde från platsen. En bild som var så förskräcklig att SVT inte kunde visa den.

I dag har för första gången Merabets familj talat ut offentligt, vid en direktsänd presskonferens.

– Vi är helt förstörda av detta barbariska agerande. Vi sällar oss till den smärta som alla familjer till offren känner, säger brodern Abdelmalek Merabet.

”Jobbet som polis var allt för honom”

Abdelmalek Merabet kan inte hålla tillbaka tårarna när han beskriver brodern som en familjeman, som tog hand om sin mor och sina nära sedan familjens pappa försvann för 20 år sedan. Ahmed Merabet beskrivs ha värdesatt sitt jobb som försvarare av de franska slagorden frihet, jämlikhet och broderskap.

– Ahmed var mycket stolt över att arbeta för polisen, ett äkta engagemang från hans sida. Han gick med i poliskåren för åtta år sedan, det var allt för honom.

Abdelmalek Merabet berättar hur han också var stolt över sin bror, men samtidigt alltid rädd att han en dag inte skulle komma hem från jobbet.

– Inte bara ibland, jag var orolig för honom varje dag, varje gång han klädde i sig sin polisuniform.

”Han mördades av falska muslimer”

Familjen understryker att hur viktigt det är att skilja på muslimer och terrorister och extremister. 

– Min bror var muslim. Han mördades av falska muslimer.

– Man får inte blanda ihop terrorismen med muslimer. Vi har inget med det att göra.

– Galningarna tillhör varken någon hudfärg eller religion.

Vänder sig mot foto av mordet

Den franska tidningen Le Point har kritiserats för att på förstasidan av sin specialbilaga kring terrordåden använda en stillbild från en film där Ahmed Merabet ligger på trottoaren, medan den ena terroristen går fram för att avrätta honom. Abdelmalek Merabet sällar sig till kritikerna.

– Att använda det här fotot för att göra reklam, jag finner det verkligen motbjudande.

”Att förklara krig ger oss ingen tröst”

Vid presskonferensen vände sig Abdelmalek Merabet särskilt till de som kan tänkas reagera med mer våld efter de blodiga terrordåden.

– Jag tilltalar nu alla rasister, islamofober och antisemtier. Man får inte blanda ihop extremister med muslimer.

– Jag vill också poängtera att man måste sluta göra dessa sammanblandingar. Att förklara krig, att bränna moskéer eller synagogor, då ger ni er på levande människor. Det ger oss ingen tröst, och det hjälper inte på något sätt de drabbade familjerna.

Hoppas på fredlig manifestation

Han manar också till en fredlig demonstrationsdag i morgon, söndag, när Frankrike håller en gemensam och politiskt gränsöverskridande manifestation för attentatens offer.

– Vi förväntar oss att vi alla enas, att människor kan manifestera lugnt, säger Abdelmalek Merabet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet