Charlie Hebdos redaktionschef Charb visar upp ett nummer av tidningen med en karikatyr på framsidan. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mördade redaktionschefen: ”Dör hellre ståendes än lever på knäna”

Uppdaterad
Publicerad

Den satiriska veckotidningen Charlie Hebdo är ett begrepp i Frankrike. Tidningen är känd för sina provokativa texter och karikatyrer och har de senaste åren framförallt väckt uppmärksamhet när man drivit med islam och profeten Mohammed.

Tidningen som grundades i slutet av 1960-talet har sin grund i en gammal fransk rabulistisk tradition, där smädandet av makthavare, däribland den katolskan kyrkan, närmast upphöjts till en dygd.

Charlie Hebdo var en av de första tidningarna som publicerade den danska tidningen Jyllands-postens Mohammedkarikatyrer 2006.

2011 utsattes tidningens redaktion för en mordbrand inför publiceringen av ett nummer om islam och islamska fundamentalister. I samband med utgåvan hade man för övrigt bytt namn på tidningen till Charia Hebdo (efter sharia, islamisk lag).

Bevakning utanför redaktionen
 

När SVT besökte tidningen efter attentatet 2011 var man ironiskt nog inhysta i en lokal tillhörande polismyndigheten. Ironiskt nog eftersom den vänsterorienterade tidskriften alltid haft polisen som en av sina främsta måltavlor. 

Utanför lokalen fanns en polisbuss parkerad och inne på redaktionen hade två beväpnade poliser posterats. Enligt vittnesuppgifter i dag hade den bevakningen minskat. En livvakt till den dödade redaktionschefen uppges dock tillhöra dem som skjutits ned på redaktionen i dag.

Minskande upplaga


På senare år har Charlie Hebdos upplaga minskat från cirka 100.000 i början av 2000-talet till mindre än 50.000 i dag. Vissa anklagade Charlie Hebdos provokativa attacker mot islam och mot profeten Mohammed för att vara ett sätt att försöka höja upplagan. Andra såg Charlie Hebdos sak som självklar att försvara.

En av de dödade journalisterna, redaktionschefen Charb berättade för SVT att han minsann inte tänkte ge vika för hoten som riktats emot honom och redaktionen.

– Jag dör hellre ståendes än lever på knäna, har Charb tidigare sagt till den franska tidningen Le Monde.

Charb tillhör dem som mördades i dag. Bland de andra finns några av Frankrikes mest namnkunniga journalister och tecknare.

Manifestationer till stöd för tidningen under parollen ”Je suis Charlie” (jag är Charlie) och till stöd för yttrandefriheten planeras nu runtom i Frankrike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet