Morddömd i Ryssland – nationalhjälte i Ukraina

Publicerad

ANALYS · Helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko är en nationalhjälte för många i Ukraina. I Ryssland ses hon som en farlig ukrainsk nationalist med blod på sina händer.

Eva Elmsäter, utrikeskommentator

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Den ryska domen mot henne på 22 års fängelse skärper motsättningarna mellan Ukraina och Ryssland.

De ryska myndigheterna anklagar henne för att vara skyldig till två ryska journalisters död i juni 2014 i östra Ukraina. Nadezjda Savtjenko var i området som ukrainsk frivillig och den ryska åklagaren anklagar henne för att ha dirigerat artillerield mot en vägspärr där de två ryska journalisterna befann sig. De dödades tillsammans med flera andra vid beskjutningen.

Savtjenko hävdar att hon inte ens befann sig på platsen, eftersom hon redan innan hade blivit kidnappad av proryska rebeller som sedan förde henne över gränsen till Ryssland.

Propagandakrig

Uppgifter står mot varandra och det är uppenbart att ukrainska Nadezjda Savtjenkos fall är värdefull för den ryska sidan i det pågående propagandakriget mellan de två länderna.

Ukraina har reagerat mycket starkt på fängslandet och menar att hon är att betrakta som krigsfånge och bör friges enligt överenskommelsen om vapenvila i östra Ukraina.  EU, USA och också Sverige har fördömt rättegången mot henne.

Ukrainsk frivillig

Nadezjda Savtjenko är helikopterpilot, men när konflikten med Ryssland började anmälde hon sig till en frivillig-bataljon för att slåss i östra Ukraina.

På hemmaplan  i Ukraina har Nadja som hon kallas fått många sympatisörer. Hennes envetna motstånd mot de ryska fängelsemyndigheterna och åklagaren imponerar på många. Hon har bland annat hungerstrejkat i 83 dagar i fängelset.

Nyligen inledde hon en ny hungerstrejk. Hela tiden har hon hävdat att hon är oskyldig.

Politisk kraft

Nadja Savtjenko har blivit en hjältefigur, en symbol för det ukrainska motståndet mot det militärt starkare Ryssland.

Hennes lyskraft är så stor att det talas om att hon kan få en politisk ledarroll. Redan nu är hon invald som ledamot i parlamentet, Duman.

Situationen med de annekterade områdena i östra Ukraina och konflikten med Ryssland är som öppna sår för Ukrainarna. Även om det råder vapenvila och en minskad spänning, så är situationen svår för civilbefolkningen. Mer än 9.000 människor har dödats.

Förhoppningar om utväxling

Trots den stänga fängelsedomen är förhoppningen från ukrainskt håll att Savtjenko ska kunna lämnas över till Ukraina i en fångutväxling.

Då kan Ryssland ha statuerat ett exempel mot vad de menar är extrema ukrainska nationalister och samtidigt undvika att Nadja Savtjenko får ytterligare status som fängslad frihetskämpe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.