SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

”Mörk ridå av censur – Bert Sundström reser hem från Moskva”

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland kan en journalist som rapporterar sanningen om Ukrainakriget dömas till fängelse. En mörk ridå av censur och repressalier sänker sig nu över fria medier i landet. SVT Nyheter har beslutat att låta Rysslandskorrespondenten Bert Sundström resa hem en tid till dess att vi hunnit utvärdera läget.

När staten förbjuder journalister att kalla ett krig för krig, då är det fria ordet inte längre fritt. När därefter självständiga medier stängs ner en efter en och staten inför nya ”antifejk-lagar” med skyhöga bötesbelopp och stränga fängelsestraff för den som anses misskreditera den ryska staten, då går det inte längre att verka där.

Situationen för ryska journalister och fria medier har länge varit extremt svår i Ryssland. I december tilldelades Dmitrij Muratov, ansvarig utgivare för en av de få självständiga tidningarna i Ryssland, Novaja Gazeta, Nobels fredspris. Sex av hans journalister har mördats för sin rapportering.

Nyhetssajter blockeras

Den ryska, fristående tv-kanalen Dozhd, även kallad TVRain, tvingades lägga ner sina sändningar i torsdags efter att censurmyndigheten blockerat dem. I en sista sändning sa personalen adjö till sin publik och gick tillsammans ut ur en nedsläckt studio. Även radiostationen Moskvas Eko har tvingats lägga ner och exemplen är dessvärre många fler.

En rad nyhetssajter har den senaste tiden blockerats i Ryssland. Det gäller BBC, Deutsche Welle, den amerikanskfinansierade Radio Free Europe/Radio Libertys ryskspråkiga sajt och Svoboda. Även den oberoende ryska nyhetssajten Meduza uppger att deras sajt inte längre är tillgänglig i landet. Sent på fredagskvällen meddelade BBC:s vd Tim Davie det exceptionella beslutet att pausa sina Rysslandsbaserade journalisters arbete. Han skriver i ett inlägg på Twitter att ”den här lagstiftningen tycks kriminalisera oberoende journalistisk verksamhet”.

Även amerikanska mediejättarna CNN och Bloomberg har temporärt stoppat sina journalisters arbete i Ryssland.

Moskvakorrespondenten reser hem

Det finns just nu inget viktigare för SVT Nyheter än att bevaka kriget i Ukraina och det dramatiska säkerhetsläget i världen. Vi vill vara så nära som möjligt, förutsatt att tryggheten för våra medarbetare tillåter det. Vi vill ha reportrar nära krigets offer och vi vill självklart kunna rapportera om vad som händer i Ryssland på plats i landet.

Men utvecklingen har varit mycket snabb och oroande den senaste tiden. Journalister som rapporterar sanningen om det som sker i Ukraina just nu riskerar extremt hårda straff. SVT Nyheter har därför beslutat att vår Rysslandskorrespondent Bert Sundström reser hem en tid, så att vi kan utvärdera läget i landet.

Vi kommer göra vårt yttersta för att ge en så sann bild som möjligt av vad som händer i Ryssland även framöver. Kreml har sänkt en mörk ridå av censur och repressalier mot fria medier. Vårt jobb som journalister är att hitta revorna så att vi kan se in och fortsätta skildra det som händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet