Utrikesminister Sergej Lavrov kräver också att man få ta del av prover av nervgiftet.

Moskvas svar på Storbritanniens ultimatum: Vi kräver få ta del av prover från nervgiftet

Uppdaterad
Publicerad

Något gensvar på Storbritanniens ultimatum om nervgiftsattacken i Sainsbury kommer endast om Ryssland får ta del av prover från giftet. Det meddelar Moskva, samtidigt som både USA och Frankrike ger britterna sitt stöd.

Den ryska ambassaden i London meddelade på tisdagskvällen att Moskva inte kommer att svara på Theresa Mays krav om att Ryssland måste uttala sig om nervgiftsattacken mot den före detta ryske spionen Skripal och hans dotter.

Endast om Storbritannien lämnar ut prover och provsvar från det nervgift som kunnat spåras kan Moskva tänka sig att kommentera saken, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Storbritanniens ultimatum

Under måndagen gick den brittiska premiärministern Theresa May hårt åt avsaknaden av kommentar från Ryssland, och konstaterade att Ryssland ”högst troligen” ligger bakom attacken.

Om inget gensvar kommer innan tisdagens slut så kommer Storbritannien att betrakta attacken som ett ”olovligt maktbruk” från ryskt håll, framhöll May. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov svarade med att kritisera Storbritannien och avvisade alla försök att lägga skulden på Ryssland.

Brittiska myndigheter har bekräftat att den tidigare ryske agenten Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia Skripal, förgiftats av ett nervgift.

USA och Frankrike fördömer

Samtidigt som spänningarna ökar så uttryckte USA:s president Donald Trump på tisdagen att USA står vid Storbritanniens sida ”hela vägen”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ryssland måste förse Storbritannien med otvetydiga svar om hur nervgiftet kom att användas, konstaterade Trump.

Även den franska presidenten Emmanuel Macron uttalade sig om attacken och kallade den för ”oacceptabel”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet