Mohammed pratar med SVT:s reporter via Skype från ett flyktingläger i norra Irak. I knät har har sin treårige brorson som blev vittne till hur IS dödade hans pappa, farfar och faster. Foto: SVT

Mosulborna som flytt: IS har förstört våra liv

Uppdaterad
Publicerad

Mosul, Iraks näst största stad, har hållits av terrororganisationen IS i två år. Agenda har pratat med Mosulbor som flytt och som vittnar om hur IS har förstört deras liv. Den irakiska armén har sagt att staden ska återtas innan året är slut – men de som flytt vet inte om de har något att återvända till.

Sedan 2015 har terrororganisationen IS förlorat en fjärdedel av sitt territorium. IS pressas nu tillbaka i både Irak och Syrien.

I Irak närmar sig armén IS största fäste i landet, miljonstaden Mosul. Den plågade befolkningen förbereder sig på ett avgörande slag, vilket enligt FN kan leda till en enorm flyktingvåg.

Agenda

Men redan nu flyr många människor Mosul. Via Skype når Agendas reporter Ahmed i staden Dihok sju mil norr om Mosul. Han har inte träffat sina föräldrar sedan IS intog hans hemstad Mosul för två år sedan, men de talas vid så ofta det går per telefon. Föräldrarna bor kvar i Mosul.

Måste förbli anonym

Han förklarar att han måste förbli anonym i svensk tv.

– Daesh (IS) har en avancerad säkerhetstjänst. Om du visar mitt ansikte kan något allvarligt hända min familj, de kommer att gripas och bli förhörda. Och eftersom jag har talat med europeisk tv så skulle de bli dödade, säger Ahmed.

Rädd att IS kan komma tillbaka

Hans föräldrar i Mosul berättar att livet under IS är som en mardröm. Ahmed är orolig dag som natt för deras säkerhet. Men det är inte bara IS som försätter Mosulborna i livsfara.

– Mina föräldrar är alltid hemma. De är rädda även för alliansens bombningar, som inte skiljer mellan civila och IS-medlemmar. Om det finns 100 civila och tre IS-medlemmar, så bombar de oavsett, säger Ahmed.

Visst vill Ahmed att IS ska besegras och hans hemstad Mosul befrias – men han är djupt oroad över vad som kommer att hända sedan.

– Om IS besegras – hur kan man garantera att de ändå inte så småningom återvänder? Människor i Mosul är mycket oroliga för det. För även om IS nu försvinner kan ett nytt IS komma tillbaka, säger han.

Fick hjälp av svensk organisation

I ett flyktingläger i norra Irak når vi Mohammed, hans två systrar och hans mamma Zahiya.

De har nyligen flytt hit från IS och Mosul. De får hjälp av den svenska biståndsorganisationen Quandil. De har inga släktingar kvar i Mosul och vill därför visa sina ansikten i tv.

De är fortfarande i chock efter flykten, men vad som helst är bättre än livet de hade i Mosul.

”Vi blev som fångar hemma”

– När IS kom så förstördes vårt liv. De förbjöd allt. Skulle vi gå ut var vi tvungna att skyla oss, vi blev som fångar hemma, säger Zahiya.

– Två år med IS känns som två sekel. Vi var som deras gisslan, säger Mohammed.

– Vi vill återvända – men vad finns att återvända till? Jag har inget hem, de har förstört allt, säger Zahiya.

Zahyia skottskadades i armen i flykten, men än värre spår av kriget har satt sig hos Mohammeds treårige brorson. När tolken försöker prata med pojken kommer inget svar.

Treåringen skrämd till tystnad

– När vi flydde från IS sköts hans farfar, pappa och faster framför hans ögon. Han blev så skrämd att han inte längre pratar med främlingar. När någon han inte känner kommer fram så skriker han bara ”Daesh Daesh”, berättar Mohammed.

Nu närmar sig slaget om Mosul, IS sista stora fäste i Irak. Runt en miljon människor kan tvingas att fly sina hem när striderna kommer närmare.

Analytiker: Armén måste ha hjälp av miliser

Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska Institutet, säger att den irakiska armén inte själv kan återta Mosul, den måste ha hjälp från fristående irakiska shiamiliser.

– Men många är skeptiska till dessa miliser för de kan vara lika grymma som IS, säger han.

Han beskriver en komplicerad situation där det råder konkurrens mellan armén och miliserna och där det också finns ett tredje moment i form av kurdiska styrkor.

– Kurderna befinner sig norr om Mosul, här och var är de riktigt nära staden. När IS tog över Mosul i juni 2014 tog kurderna över Kirkuk bara ett par dagar senare. Men ingen annan vill att de ska gå in och ta över Mosul. Och det kan de knappast heller, men de vill inte överge kampen och de vill behålla Kirkuk, säger han.

Se reportaget i Agenda söndag 4 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Intervju med David Kilcullen, terrorexpert och säkerhetsrådgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet