SVT Nyheter:s Fotograf Marco Nilsson och reporter Claes JB Löfgren. Foto: SVT

Analys: Mosuls befriare begår vidriga övergrepp mot civila

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Redan när Irak inledde offensiven mot IS-kontrollerade Mosul i november, kom de första larmen om övergrepp mot civila. Under våren har bland tyska der Spiegel visat hur irakiska regeringsstyrkor torterar fångar tagna under offensiven. Reportaget som Expressen i dag publicerar och som SVT Nyheter tagit del av, bekräftar att övergreppen, utförda av den USA-stödda irakiska armén, snarare är ett mönster än enskilda undantag.

Claes JB Löfgren

Utrikesreporter

Rapporteringen av offensiven mot IS-kontrollerade Mosul har i de flesta medier med all rätt fokuserats på terrornätverket IS hänsynslösa krigsföring och övergrepp på civila. Den USA-stödda irakiska arméns offensiv mot IS har däremot, med några få undantag, inte granskats på samma kritiska sätt.

Övergrepp på civila

Men när den kurdisk-irakiske fotojournalisten Ali Arkady i slutet av maj publicerade sina bilder i den tyska veckotidningen der Spiegel, framträder en mycket mörk bild av den irakiska armén när den erövrar den ena IS-kontrollerade byn efter den andra på väg mot Mosul. Tortyr, våldtäkt och summariska avrättningar av civila som, ofta på mycket lösa grunder, antas vara IS-sympatisörer är regelbundna inslag i krigföringen.

Vann förbantets förtroende

Ali Arkadys uppdrag från början var att skildra ett specialförbands ”modiga kamp” för att befria Mosul från terroristerna. Därför fick han specialförbandets förtroende och kunde följa med på nattliga räder mot byar där civila greps, torterades och inte sällan summariskt mördades.

LÄS MER: Irakiska styrkor skär halsen av IS-fångar

Enligt Arkady ska upp emot tusen sunnitiska män från en och samma stad – Toozkurmatu söder om Kirkuk – ha försvunnit spårlöst. I sin rapport berättar han hur sunniten Mahdi Mahmoud från byn Hamam-al-Alil greps, hängdes upp i taket i sina bakbundna händer och misshandlades. Sonen satt i rummet brevid och hörde fadern skrik. Sedan var det pappans tur att se på när sonen misshandlas.

Tilläts filma övergreppen

Ali Arakady avsikt att skildra hjältar kändes allt mer egendomlig. Men medan han ifrågasatte sitt eget filmande av tortyren, fanns det inte någon i hans specialenhet som reagerade på övergreppen. För dem, skriver han, var tortyren och övergreppen normalt. Därför var det inte heller något konstigt att Arkady tilläts filma övergreppen, han var ju en av dem.

När Saddam Husseins diktatur störtades 2003, sattes punkt för flera decennier av sunnidominans av Iraks shiitiska befolkningsmajoritet. Den amerikanska ockupationsmakten avskedade arméns sunnitiska officerare och förbjöd det gamla sunnidominerade maktpartiet, Baath-partiet.

Grogrund för hat

Stödda av USA:s vapenmakt tog shiitiska ledare makten. De tidigare förtryckta blev nu själva förtryckare.

Som en reaktion växte sig den sunnitiska terrorgruppen al-Qaida stark i Irak, och ur al Qaida växte IS, islamiska staten, fram. Därför sågs IS som befriare av många sunniter när terrornätverket intog Mosul och delar av norra Irak i juni 2014. Entusiasmen över IS avtog dock snabbt när jihadisterna började skända kvinnor, summariskt avrätta folk och införa strikta förbud mot struntsaker med prygelstraff för regelbrytarna.

Men när de irakiska säkerhetsstyrkorna, som skamligt drevs på flykten av det militärt betydligt underlägsna terrornätverket IS, nu återerövrar IS-fästena, ser de irakiska styrkorna de befriade, som levt under IS i tre år, också som tänkbara IS-anhängare. Misstron mellan grupperna är närmast total.

Utbildade av amerikaner

USA har betalat 20 miljarder dollar för att bygga upp den irakiska armén sedan invasionen 2003. Och det amerikanska stödet till de irakiska säkerhetstyrkorna är helt avgörande för att offensiven mot IS ska lyckas. Många av de specialförband som nu pekas ut som förövare av oskyldiga civila har också tränats av amerikanska officerare.

Människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch frågar sig därför om inte också den amerikanska regeringen, och alla de länder som stöder de irakiska säkerhetsstyrkorna, egentligen borde ses som medskyldiga till övergreppen mot civila i de befriade områdena.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.