Jerker Hellström är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Foto: FOI

FOI:s expert Jerker Hellström om mötet mellan Syd- och Nordkorea

Publicerad

Mötet mellan de två koreanska ledarna i Nordkoreas huvudstad Pyongyang har nu avslutats med ett gemensamt uttalande om nedrustning av kärnvapen.

Men vad har de egentligen bestämt? SVT Nyheter frågar Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

De två ledarna har skrivit under ett gemensamt uttalande om kärnvapennedrustning. Menar de allvar?

– Nordkorea kräver fortfarande eftergifter från USA utan att specificera vilka motprestationer man avser. Detaljerna är viktiga. Villkoret för nedrustning i Nordkorea är att USA tar första steget.

Nordkorea-krisen

Nordkorea hävdar att man kommer att tillåta ”internationella observatörer” att övervaka en permanent nedmontering av landets viktigaste robotanläggningar. Är det en eftergift för FN:s krav?

– Frågan är vilken typ av observatörer det handlar om. Tidigare har Nordkorea bjudit in journalister som fått bevittna att man sprängt en testanläggning som man sedan byggt upp på nytt. Det är inte samma sak som att bjuda in experter.

De två ledarna vill fortsätta att träffas. Kim Jong-Un vill resa till Seoul ”inom en snar framtid”. Vad betyder det?

– Det är ett steg framåt i relationerna mellan de två länderna. Sydkoreas president Moon har lovat sina medborgare att verka för ett närmande mellan de två staterna. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hoppas på ekonomiska fördelar. Att de besökte det heliga berget Paektu är en enormt stor händelse för koreanerna med stark symbolik om ett framtida enande av de två staterna. De två ledarna har lyckats att med ”optiska medel” ta ett steg mot ökad avspänning mellan Nord- och Sydkorea.

Konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea

  • Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan Kim Jong-Un kom till makten har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats, men under 2018 har relationen tinats upp. Kim Jong-Un har träffat både Sydkoreas och USA:s president och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.
  • Kim Jong-Un och Moon Jae-In träffades för första gången i april i år, vid stilleståndslinjen i Panmunjom. Vid det historiska mötet skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska arbeta för att slutgiltigt skapa fred mellan länderna. De kom då också överens om att ses i Pyongyang senare under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet