SVT:s EU-korrespondent Malin Syrstad om prisutnämningen

”Motståndet är starkt i många länder”

Uppdaterad
Publicerad

EU var årets favorit och hade länge diskuterats.

Men beslutet som Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland är också kontroversiellt.

Priset kommer förmodligen att väcka starka reaktioner och debatt. Motståndet mot EU är starkt i många medlemsländer. Kritik finns bland annat mot den riktning som EU är på väg nu, mot ett mer centraliserat EU med mer makt åt Bryssel.

Förespråkarna för ett närmare ekonomiskt samarbete och ett mer federalt Europa ser detta däremot som ytterligare ett steg mot sammanhållning och fred. Tanken är att föra länderna närmare varandra och att solidaritet med de krisande länderna ska leda till stabilitet.

Nobels fredspris

EU startade som ett fredsprojekt med tanken att politisk och ekonomisk stabilitet ska leda till ett fredligt och enat Europa i välstånd. Efter andra världskriget skapades Kol- och Stålunionen som enade de två tidigare fiendeländerna Tyskland och Frankrike.

Freden nämns ofta som huvudargument

Sedan dess har EU, enligt motiveringen, bidragit till att skapa fred och försoning i Europa, liksom demokrati och mänskliga rättigheter.

I samband med utvidgningen av EU mot nya medlemsländer nämns ofta freden som huvudargument. Just nu pågår förhandlingar med flera länder på Balkan som tidigare varit i krig, som Serbien och Kroatien. I förhandlingarna ställer EU krav på demokratiska reformer.

Samtidigt har EU kritiserats för att inte ha agerat tillräckligt i konflikter, bland annat under 1990-talets blodiga krig i det forna Jugoslavien.

Tiden var mogen

Nu ansåg kommittén att tiden var mogen, och att det krisdrabbade Europa behöver uppmuntran till  sammanhållning. Enligt motiveringen har EU bidragit till att skapa fred och försoning i Europa, liksom demokrati och mänskliga rättigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobels fredspris

Mer i ämnet