Stina Blomgren om demonstrationer i staden Isfahan i Iran i helgen. Foto: SVT/AFP/TT

Amnesty: Minst 106 döda under protesterna i Iran

Uppdaterad
Publicerad

De våldsamma protesterna i Iran har avtagit, uppger en talesperson för det iranska rättsväsendet. Samtidigt rapporterar vittnen om kravallpolis med vattenkanoner i centrala Teheran – och enligt Amnesty har minst 106 personer dött.

Mycket av vad som sker i Iran är höljt i dunkel eftersom internet begränsats kraftigt sedan i helgen.

– Internet kommer tillbaka gradvis i vissa provinser där det har försäkrats att internet inte kommer att missbrukas. säger regeringstalespersonen Ali Rabiei enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Isna.

– Vi förstår att människor har stött på problem, men en större angelägenhet under de nuvarande omständigheterna är att upprätthålla landets fred och stabilitet, säger han.

Många döda

Uttalandet från rättsväsendet kommer dagen efter att det mäktiga revolutionsgardet varnat för ”beslutsamma” åtgärder om de regeringskritiska protesterna inte upphör.

Sent på måndagen dödades tre personer ur säkerhetsstyrkorna, rapporterar Isna. Gärningsmännen ska ha använt knivar och machetes i attacken som inträffade väster om huvudstaden Teheran.

Sammanlagt har många fler personer, både civila och personer inom polisen och säkerhetsstyrkona, mist sina liv i protesterna som inleddes i fredags. Minst tolv människor har dödats, uppgav myndighetsföreträdare för brittiska BBC på måndagen. Men enligt människorättsorganisationen Amnesty har så många som 106 personer dött under protesterna – och siffran kan fortsätta stiga.

”Den riktiga dödssiffran kan vara mycket högre, vissa reporter tyder på att så många som 200 kan ha dödats”, skriver organisation i ett uttalande.

Frihetsberövade

Sent på måndagskvällen fortsatte protesterna i många städer enligt inlägg på sociala medier som kommit ut trots den mycket begränsade tillgången till internet. Bilderna har dock inte granskats och verifierats.

Runt 1 000 ”upprorsmakare” har frihetsberövats enligt myndigheterna.

Protesterna utlöstes i fredags av ett besked om att regeringen beslutat att bensinsubventionerna i landet ska slopas. I runt 40 städer har hundratals iranier sedan dess uttryckt ilska över dålig levnadsstandard, statlig korruption och ökade klyftor mellan rika och fattiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.