Foto: SVT och goteborg.se

Motstridiga uppgifter om misshandlad politiker

Uppdaterad
Publicerad
Efter de första uppgifterna om att miljöpartisten och fritidspolitikern Mohamud Dayib från Göteborg skulle ha misshandlats svårt vid sitt besök i den etiopiska Ogaden provinsen kommer nu nya, motstridiga uppgifter.

Enligt hans bror i Sverige skulle Dayib ha gripits av åtta uniformsklädda poliser. Men när Mohamud Dayib på onsdagen genomgick en läkarundersökning så uppvisade han enligt säkra uppgifter till SVT inga tecken på att blivit misshandlad.

Det gör att det uppstått frågetecken kring broderns beskrivning att Dayib utsatts för skenavrättning, släpats efter en bil och misshandlats med gevärskolv. Svenska ambassaden i Addis Ababa behandlar nu ärendet som ett konsulärt fall där Mohamud Dayib och hans familj får sk ” hjälp till självhjälp” och nu får ordna sin hemresa med hjälp av försäkringsbolag.

Hela familjen är nu samlad i Addis Ababa och väntas flyga tillbaka till Sverige de närmaste dagarna.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer