Analys: Museveni – en dinosauries dödsryckningar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Så blev det klart, det som de flesta anade. Sittande president Yoweri Museveni kunde utropa sig till segrare redan i första omgången, eftersom han fick över 50 procent.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Museveni är en av de afrikanska ledare som tycks tro att presidentposten är en tillsvidareanställning utan pensionsålder. Han är 76 år, visserligen ett par år yngre än den nyvalde presidenten på andra sidan Atlanten, men skillnaden mot Joe Biden är att Museveni redan har suttit sedan 1986.

Lever på gamla ledare

Inte många skulle nog satsa sina pengar på att det här valet gått rätt och riktigt till enligt demokratins alla regler. även om det är så att Musevini har fått flest röster har han också sett till att hålla internationella valobservatörer så långt borta från processen som möjligt. Förmodligen blev Museveni för van vid att vara president och dessutom finns det så många runt honom som lever på att han sitter kvar.

Det sägs att Robert Mugabe, den långsittande presidenten i Zimbabwe som avsattes i en kupp 2017, ville avgå vid ett tillfälle långt tidigare. Men militärer och den hösta politikerkadeln ville ha kvar honom. 

Det är ett problem som funnits och finns i många afrikanska länder. Många har förtvivlat svårt att fostra efterträdare och lämna över makten. Den sudanesiske affärsmannen Mo Ibrahim delar ut ett pris till afrikanska ledare som fredligt lämnar över makten – tyvärr är det ett pris som ofta inte delas ut över huvud taget.

Det fattas lämpliga kandidater helt enkelt. 

Ett av världens yngsta länder

Museveni är president i ett av världens yngsta länder. I grova drag hälften av befolkningen i Uganda är under femton år. Det är ett land som har bland den högsta andelen startups i världen. Det vimlar av unga techföretag i Kampala. Det är en ny tid som råder i Afrika nu.

Över hela kontienten är befolkningen ung. Den enorma befolkningspuckeln beror på en hälsorevolution under 90-talet och framåt. Barn har helt enkelt börjat överleva i enormt mycket större utsträckning.  Och det går fort nu. Dessa barn har nu blivit unga vuxna med smartphones i händerna och världen framför ögonen.

Gamla ledare som pratar om frihetskrig på tjock-tv:s tid har ingen dragningskraft längre. I Gambia, Nigeria, Etiopien och Sydafrika har unga människor varit drivande i förändringar som nu har börjat. 

Det är inte perfekt ännu. Det kommer att ta tid för många länder. Men förändringen har inletts och det kan inte ens Museveni förhindra. Mot den här bakgrunden är det svårt att förstå varför han vill sitta kvar på sin dammiga tron likt en dinosaurie med dödsryckningar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.