Foto: TT

Muslimska elever måste ta kvinnlig lärare i hand

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Schweiz slår nu fast att muslimska elever inte kan hänvisa till sin religion för att vägra att ta en kvinnlig lärare i hand. Böter hotar föräldrarna om två tonåriga pojkar fortsätter att vägra hälsa sin lärarinna med handslag.

Två bröder, 14- och 15 år gamla, som ursprungligen kommer från Syrien, har sen en tid vägrat att ta sin kvinnliga lärare i hand i skolan i Therwill utanför Basel. I Schweiz är det ofta en tradition att elever hälsar och tar sin lärare i hand när de kommer till klassrummet på morgonen.

Strängt religiös familj

Pojkarna kommer från en familj präglad av en sträng tolkning av islam, deras far är imam i vad som ses som en fundamentalistisk moské. Pojkarna har sagt till schweiziska tidningar att de vill respektera kultur och lagar i Schweiz.

– Men vi har vår också vår kultur, den går inte att radera som en hårddisk till datorn. Vi ser detta som att visa respekt för kvinnor, sa den äldre brodern.

”Ingen central del av islam”

Skolledningen har under en tid gjort ett undantag och tillåtit att pojkarna att inte hälsar på kvinnliga lärare med handslag. Men en domstol i kantonen Basel Landschaft, som utgörs av området utanför staden Basel, fastslår nu att ingen elev kan hänvisa till religiösa skäl för att vägra att hälsa på och ta kvinnliga lärare i hand.

Enligt domstolen är inställningen att män inte kan ta kvinnor i hand inte något ”som berör den muslimska trosuppfattningens centrala delar”. Därför är det förenligt med schweizisk lag att kräva att elever hälsar sina lärare med handslag.

”Schweiz är inte Saudiarabien”

Pojkarnas vägran att ta kvinnliga lärare i hand har under våren väckt en omfattande debatt i Schweiz. Det hela kan ses som en parallell till vårens debatt i Sverige sen miljöpartisten Yasri Khan inte ville ta en kvinnlig reporter i hand.

I Schweiz kritiserade lärarorganisationer och muslimska organisationer skolledningens tillfälliga undantag från hälsningsplikten.

– Att ge efter för dessa krav vore att öppna dörren för en extrem politisk tolkning av islam. Schweiz får inte bli Saudiarabien, sa Saida Keller-Messahl från Föreningen för progressiv islam. 

Böter hotar föräldrarna

Skolledningen skriver efter domslutet att det är viktigt att elever hälsar på manliga och kvinnliga lärare på samma sätt. ”Integration kräver att kvinnans roll och ställning i vårt samhälle erkänns på detta vis” skriver skolan.

Om pojkarna efter domslutet fortsätter att vägra ta kvinnliga lärare i hand så hotas föräldrarna av böter på upp till 5000 schweizer francs, det motsvarar drygt 40.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer