Demonstranter och press utanför rättegången. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Muträttegång inledd i Kina

Publicerad

I Jinan inleddes på torsdagen rättegång mot tidigare toppolitikern Bo Xilai som åtalats för korruption, mutbrott och maktmissbruk.

Bo framträder offentligt för första gången på 17 månader i rättegången som är kulmen på den största politiska skandalen i Kina på årtionden.

– Det är omfattande avspärrningar runt hela rättegången, vi som har speciella ackrediteringar kommer i alla fall i närheten av byggnaden, men vanliga kineser har inte en chans att komma nära, säger SVT:s korrespondent Lars Moberg.

Århundradets rättegång

Utgången anses given, men många väntar med spänning på 64-åringens svar på anklagelserna. Ett erkännande kan signalera en uppgörelse om en mild påföljd.

– Det vi har hört är att anklagelserna lästs upp. Xilai har nekat till en av anklagelserna om mutbrott, säger Lars Moberg.

Den har kallats ”århundradets rättegång”. Den vanärade kinesiske toppolitikern Bo Xilai åtalas för korruption, mutbrott och maktmissbruk. Journalister släpps inte in i rättssalen, men det har hållits en presskonferens där representanter för rätten svarat på frågor.

– Den mesta informationen kommer just nu via de sociala medierna, på mikrobloggen Weibo som är Kinas egen motsvarighet till Facebook, berättar Lars Moberg.

– Det kommer kontinuerligt uppdateringar från rättssalen, och det går att kommentera inläggen. Det finns redan flera hundra tusen kommentarer, och det är både från de som stöder Bo Xilai och de som tycker det är rätt att han åtalas.

”Som en musikal”

Många kineser har också tagit tillfället i akt och försöka möta internationell press som är på plats och bevakar.

– Många kommer fram och försöker ge sin bild av hur det kinesiska samhället fungerar utifrån bland annat korruption, säger Lars Moberg på plats utanför rättegången.

Fu Hualing, professor i juridik vid Hongkong-universitetet, anser att domen är förutbestämd av kommunistpartiet.

– Det är som en musikal. Alla har inövade repliker och kan sina roller, säger Fu Hualing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muträttegång mot Bo Xilai

Mer i ämnet