Foto: SVT

Tsunamivarninar avblåsta efter Papua-skalv

Uppdaterad
Publicerad

Ett mycket kraftigt skalv med magnituden 7,9 har inträffat öster om Papua Nya Guinea, uppger USA:s geologiska myndighet USGS. Den befarade tsunamin uteblev dock och varningarna har dragits tillbaka.

Skalvet inträffade strax efter klockan 12, svensk tid, på 103,2 kilometers djup i jordskorpan knappt fem mil öster om ön New Ireland, som har en befolkning på drygt 100.000 personer.

Ett par timmar efter skalvet observerades vågor på mellan 1-3 meters höjd, rapporterade USGS. Vågorna verkar dock ha varit för små för att ha orsakat några allvarligare skador och drabbade främst de glesbefolkade öarna närmast epicentrum.

På den närbelägna ön Bougainville kändes skalvet tydligt, och människor hann fly upp i högre terräng för att undkomma de befarade vågorna. Ett sjukhus i staden Buka utrymdes.

– Vi har 16 patienter och de är alla flyttade till en förort högre upp i sluttningen, säger en sköterska till Reuters.

Tsunamivarning hävdes

Enligt flodvågsvarningscentrat Pacific Tsunami Warning Center så fanns det risk för en kraftig tsunami med mycket utbredda och farliga tsunamivågor, rapporterar Reuters. Några timmar efter skalvet togs dock varningarna bort.

Tsunamivarningen gällde delar av Papua Nya Guinea, Solomonöarna, Indonesien, Nauru och andra öar i närheten.  Även Nya Zeeländska myndigheter utfärdade en tsunamivarning som senare lyftes.

Farliga vågor på upp till tre meter över det normala bara kan befaras vid en del av Papua Nya Guinea. För övriga områden handlar det om vågor på ”mindre än 0,3 meter” över normalvattenståndet. Tsunamier kan dock vara väldigt långdragna och därmed ställa till med värre besvär än vanliga vågor.

– Det här är allvarligt. Eftersom det är så pass kort avstånd till närmaste stränder så kan man befara att man inte hinner komma undan, säger Bödvarsson till SVT Nyheter.

Magnituden för skalvet angavs först till 8,0 men skrevs sedan ner till 7,9.

Ovanligt kraftigt

Enligt Reynir Bödvarsson är det vanligt med jordskalv i det här området kring Stilla havet, även om just det här är ovanligt kraftigt.

– Det brukar inträffa 1-2 skalv av den här storleken per år, så det är ganska ovanligt.

Flera efterskalv har registrerats, men Reynir Bödvarsson tror inte att de kommer att få några stora konsekvenser. Jordskalvet som orsakade tsunamikatastrofen på annandagen 2004 hade en magnitud på 9,3. Enligt Reynir Bödvarson innehölll den 50 gånger mer energi än dagens skalv, och låg dessutom betydligt närmare ytan.

Djupt i jordskorpan

Skalvet inträffade på över tio landmils djup knappt fem landmil öster om ön New Ireland, som har en befolkning på drygt 100.000 personer. New Ireland är dock vidsträckt, och ligger dessutom som en slags skärm, skyddande det mer tätbefolkade New Britain och övriga delar av Papua Nya Guinea.

Öns huvudort Rabaul är fortfarande delvis utrymd och förstörd sedan den begravts i aska efter ett kraftigt vulkanutrbrott 1994.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.