Den mystiska monoliten slogs sönder av fyra män. Foto: Terrance Siemon/AP

Mysteriet med försvunna monoliten löst – slogs sönder

Uppdaterad
Publicerad

Monoliten i Utah har fascinerat människor över hela världen sedan den blev känd i november – och när föremålet plötsligt var spårlöst försvunnet i fredags spekulerades det vilt kring vad som hänt med skapelsen.

Men nu berättar fotografen Ross Bernard, som fångade händelsen på bild, om vilket öde monoliten gick till mötes.

Den tre meter höga metallstoden i Utahs öken har förbryllat allmänheten. Först var den stora frågan var den kom ifrån – och de senaste dagarna har många undrat var monoliten tagit vägen sedan den mystiskt försvann i helgen. Men nu är gåtan löst.

Fotografen Ross Bernard skriver på sin Instagram att han tillsammans med några vänner hade tagit sig till platsen där monoliten stod för att fotografera den.

Efter att ha beundrat det mystiska objektet i över en timme och tagit flera bilder på det, så hörde Ross Bernard och hans vänner röster närma sig platsen.

Forslades bort på skottkärra

Fyra män utrustade med en skottkärra dök upp och plötsligt gick två av dem fram och började knuffa på monoliten.

Till slut så fick de till en knuff som välte föremålet. Därefter tog männen sönder monoliten, lastade resterna på skottkärran och lämnade platsen.

– Det här är varför man inte ska lämna skräp i öknen, ska en av männen ha sagt enligt Ross Bernard.

Männen uppmanade även Bernard och hans sällskap att ”inte lämna några spår”.

Dagen därpå beskriver Ross Bernard hur mängder av människor kom till platsen för att leta efter monoliten som de aldrig skulle hitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.