Någon ”tryckte på fel knapp” vid ett rutintest, det bekräftade Vern Miyagi chef för Hawaiis krisledningsmyndighet. Foto: Caleb Jones / AP, Instagram/@sighpoutshrug/via REUTERS

Myndighetschefen efter robotmissen: ”Någon tryckte på fel knapp”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den mänskliga faktorn som låg bakom Myndigheterna på Hawaiis varning om ett robotangrepp. Någon ”tryckte på fel knapp”, det bekräftade chefen för Hawaiis krisledningsmyndighet.

Myndigheten ”Hawaii Emergency Management Agency” är bemannad dygnet runt. Det var när nattskiftet skulle lämna över till dagskiftet som någon av misstag aktiverade varningsysyemet. Det berättade Vern Miyagi, chef för Hawaiis krisledningsmyndighet på en presskonferens.

Klockan 08:05 (19:05 svensk tid)

Dagskiftet förbereder för att ta över efter nattskiftet och ska då utföra ett rutintest av robotvarningsystemet.

Klockan 08:07

Testet initieras och någon ”trycker på fel knapp”. Systemet kopplar om från testläget och aktiveras. Larm om ett förestående robotangrepp går ut via bland annat mobilsystemet.

”Sök skydd omedelbart. Detta är inte en övning”. Larmet, som senare visade sig vara falskt, gick ut till mobiltelefoner och i teve-sändningar. Foto: TT

Klockan 08:10

Misstaget uppdagas och man börjar återkalla meddelandet.

Klockan 8:13

Myndigheten går ut officiellt och meddelar att larmet var falskt och systemet förhindras att skicka ut nya meddelanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.