Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar från Nancy Pelosis tal i kammaren. Foto: Carolyn Kaster/TT

Demokraternas Nancy Pelosi ställer inte upp för omval

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska talmannen Nancy Pelosi kommer inte att ställa upp för omval och lämnar därmed uppdraget som Demokraternas ledare i representanthuset efter 19 år.

– För mig är tiden kommen för en ny generation att leda den grupp som jag så innerligt respekterat. Jag kommer inte att ställa upp för omval till ledarskapet i den kommande kongressen, sade Nancy Pelosi i ett tal i ett känslosamt tal i kammaren.

Hon kommer dock att sitta kvar som ledamot i kongressen.

Efter beskedet möttes hon av stående ovationer, både från Demokrater och Republikaner, och omfamnades av sina partikollegor.

Hon hyllades även av USA:s president Joe Biden som beskriver henne som ”en urstark försvarare av demokratin”.

Beskedet kommer efter att Republikanerna under natten till torsdag säkrat 218 mandat, alltså majoritet, i det amerikanska representanthuset.

Ledamot sedan 1987

82-åriga Nancy Pelosi har varit ledamot i representanthuset sedan 1987. 2007 blev hon den första kvinnliga talman – en post som hon har haft i sammanlagt fyra mandatperioder.

Hon har bland annat övervakat två riksrättsåtal, båda mot president Donald Trump. Det senaste åtalet väcktes efter stormningen av Kapitolium 2021.

I slutet av oktober attackerades hennes make, den 82-årige Paul Pelosi, av en man som tog sig in i parets hem i San Francisco. Paul Pelosi misshandlades svårt med en hammare och vårdades under en period på sjukhus.

Demokraterna väljer nya ledare den 30 november och USA:s nya kongress svärs in den 3 januari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg lista tre konsekvenser av maktskiftet i Representanthuset. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.