Våldsbejakande högerextremism flyttar till nya plattformar

Uppdaterad
Publicerad

När sociala medie-jättarna blir hårdare med att ta bort våldsamt och extremt material, så dyker nya alternativ upp och våldsbejakande högerextremism kan spridas på öppna plattformar med nästan obefintlig moderering. Det visar en ny rapport från FOI.

Lisa Kaati, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), varnar för att personer radikaliseras på den här typen av plattformar.

– De här plattformarna är ganska stora och med många besökare och risken att individer dras in i det här samtalsklimatet är ju ganska stor, säger hon.

FOI:s rapport är framtagen på uppdrag av EU-kommissionen där man kartlagt våldsbejakande högerextremism i digitala miljöer.

Personer som känner sig tystade av sociala medie-jättarna flyttar då till andra, öppna plattformar med liten eller ingen moderering alls. 

– Plattformarna kännetecknas av att man får uttrycka vad man vill utan att man tar bort något, säger Lisa Kaati.

Högerextrema bilder visas

På många av plattformarna som granskas i rapporten utgörs 10 till 15 procent av inläggen av hatiska inlägg, ofta bilder, av högerextrem karaktär. Gemensamt är uppmaningar till eller rättfärdigande av våld, till exempel mot olika grupper av människor. 

Senaste åren har flera terrordåd genomförts med högerextrema förtecken och enligt SÄPO så är våldsbejakande högerextremism även ett ökande hot i Sverige. 

Risken finns, tror Lisa Kaati, att den här retoriken kan inspirera till att begå våldsdåd.

– Det är en ideologi som sprids, men det är också ett löst kopplat nätverk där man inte behöver ha direktkontakt men ändå känner en tillhörighet med andra i de här miljöerna.

Terrorister hyllas

I veckan var det tio år sedan Anders Behring Breivik genomförde terrordåden i Norge och enligt Lisa Kaati har det vuxit fram en kultur inom den våldsbejakande högerextremismen på internet där tidigare attentatspersoner framhålls som hjältar och förebilder på plattformarna.

– Han var en av de första massmördarna som på något sätt var startpunkten till den här hjältekulturen. Och framförallt efter moskéskjutningen i Christchurch sett en ökning hur man hyllar tidigare våldsverkare.

Försöker hålla jämna steg

Lisa Kaati menar att det är svårt att hantera den här typen av inläggen.

– Det kommer nya plattformar nästan dagligen och vi vet inte vilka som blir populära eller kommer finnas kvar. Utvecklingen går så himla snabbt. Det gäller också när vi tittar på hur språket utvecklas och hur de ideologiska inriktningar utvecklas.  Så det gäller att hela tiden försöka hålla jämna steg med utvecklingen både från forskningen och brottsbekämpande myndigheters sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.