Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av de omkomna trampades ihjäl enligt polisen. Foto: Yudha Prabowo/EPA/TT

Minst 125 döda i våld efter fotbollsmatch i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

I Indonesien har minst 125 människor dödats i våldsamheter efter en fotbollsmatch i Malang, uppger polisen. Händelsen beskrivs som ett av världens dödligaste upplopp i samband med en idrottshändelse.

Dödssiffran stiger efter våldsamheterna efter en fotbollsmatch i Indonesien, rapporterar Reuters. Till en början låg dödssiffran på drygt 170 personer, något som Östra Javas guvernör Emil Dardak korrigerat till 125. Anledningen till den första rapporten ska ha varit att vissa namn registrerats dubbelt när de flyttats mellan sjukhus, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Trettiofyra personer omkom inne på stadion och resten avled på sjukhus”, sade polischefen Nico Afinta i ett tidigare uttalande efter händelsen.

En sjukhuschef säger till en lokal tv-station att en av de döda bara var fem år gammal.

Ska ha varit slutsålt

Det var efter en match i landets högsta division Liga 1 mellan Arema och Persebaya Surabaya som våldsamheter utbröt. Hemmalaget Arema förlorade med 2–3 och missnöjda supportrar stormade planen efter slutsignal, skriver indonesiska fotbollsförbundet PSSI på sin hemsida.

Stadion rymmer 42 000 åskådare och uppges ha varit utsåld. Enligt polisen var det cirka 3 000 personer som stormade planen.

Många trampades ihjäl

Polisen har beskrivit händelserna som upplopp och använde tårgas för att försöka skingra de tusentals människor som stormade planen. Många av de omkomna trampades ihjäl enligt polisen.

”Vi har avbrutit allt spel i Liga 1 i en vecka. Utöver det får Arema FC inte stå värd för några fler matcher under resten av den här säsongen”, säger fotbollsförbundet PSSI:s ordförande Mochamad Iriawan i ett uttalande.

Indonesiens regering beklagar det inträffade och säger att händelsen ska utredas.

FIFA har varit i kontakt med det indonesiska fotbollsförbundet PSSI och har begärt en rapport om händelsen.

”Min allra värsta dag som fotbollssupporter”

På Facebook skriver en supporter om sina upplevelser från matchen.

”Det här är min allra värsta dag som fotbollssupporter”

Han berättar hur allt flöt på till när matchen var avblåst. Fler och fler människor började ta sig in på planen samtidigt som delar från läktaren bröts loss och kastades mot planen. Polisen började använda tårgas och panik utbröt.

”Många kvinnor, äldre och små barn såg ut att komma i kläm utan att ha kraft nog att följa strömmen ut. Alla utgångar blev överfulla och igenkorkade”, beskriver supportern om det han såg. 

Själv lyckades han ta sig ut oskadd. 

”Den 1 oktober 2022 är den värsta dagen jag upplevt som supporter”, avslutar han. 

Tidigare fotbollstragedier

2012: 74 människor dog efter upplopp mellan supportrar i en match mellan Al Masri och Egyptens populäraste klubb Al Ahli.

2011: 68 personer skadades i sammandrabbningar när den argentinska klubben River Plate åkte ur landets högsta liga för första gången på 110 år.

2001: Minst 43 döda i trängseln vid match mellan sydafrikanska topplag på Ellis Park i Johannesburg.

2001: 126 personer dog i Ghanas huvudstad Accra sedan polis använt tårgas mot supportrar.

2000: 13 döda i kalabalik vid en VM-kvalmatch mellan Zimbabwe och Sydafrika.

1996: I Guatemala dog 82 människor och minst 147 skadades vid en VM-kvalmatch mellan Guatemala och Costa Rica.

1995: Minst 40 döda i Sierra Leone när huvudingången vid Freetowns stadion kollapsade över fans som trängdes för att få biljetter.

1992: Minst 15 döda på Furiani-stadion i Bastia på Korsika före avspark i franska cupsemifinalen.

1991: 40 döda i Sydafrika, kvävda mot ett stängsel vid ett bråk mellan fans sydväst om Johannesburg.

1989: 96 personer dog och 766 skadades i FA-cupsemifinalen mellan Nottingham och Liverpool på Hillsborough-stadion i Sheffield.

1985: Bradford: 56 personer dog i en brand som bröt ut under en ligamatch mellan Bradford City och Lincoln.

1985: 39 människor miste livet i samband med Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool på Heysel-stadion i Bryssel.

1982: Officiellt dog 66 personer efter en Uefa-cupmatch i Moskva mellan Spartak Moskva och holländska HFC Haarlem. Dödssiffran tros ha varit mycket högre.

1971: 66 dog när panik utbröt på Ibrox Stadium i Glasgow i samband med en match mellan Celtic och Glasgow Rangers.

1964: Lima: 318 personer dog i samband med en OS-kvalmatch mellan Peru och Argentina sedan våldsamheter brutit ut efter ett bortdömt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.