• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I Storbritannien växer kravet på cannabislegalisering. Arkivbild. Foto: TT

Nära hälften av britterna vill legalisera cannabis

Uppdaterad
Publicerad

I Storbritannien vill 47 procent att det ska vara lagligt att köpa cannabis i butik. Cannabisliberaler får nu ytterligare vind i seglen och hoppas på reformpolitik.

Det är mätföretaget ORB International som frågat 2.000 britter om deras inställning till droger och droganvändning. Enligt underlaget svarar 47 procent ja på frågan om de kan tänka sig cannabislegalisering, medan 39 procent är emot och 14 procent svarar att de inte vet, uppger The Independent.

Partiet Liberaldemokraterna driver sedan tidigare frågan om cannabislegalisering i landet. Som argument för en reglerad marknad pekar man bland annat på att åtgärden skulle vingklippa den organiserade drogrelaterade brottsligheten och inbringa motsvarande 11,5 miljarder svenska kronor i skatt till statskassan.

Landets tidigare hälsominister, liberaldemokraten Norman Lamb, säger med anledning av ORB-undersökningen att han hoppas på att premiärminister David Cameron ska kunna ta till sig budskapet och driva på för en legalisering av cannabis.

– Han var en gång en reformator. Han bör följa efter Justin Trudeau, Kanadas liberala premiärminister, och bidra till att införa en reglerad marknad för cannabis.

Polisen väljer att gå emot lagen

Att polisen bortprioriterar mindre cannabisföreteelser är känt sedan tidigare. I mars i år gick polisen i County Durham, en kommun på östkusten i mellersta Storbritannien, ytterligare ett steg längre när poliskommissionär Ron Hogg deklarerade att den som bedriver småskalig hemodling från och med nu undslipper straff.

– Vi prioriterar inte människor som har ett litet antal cannabisplantor för eget bruk. I dessa fall är det bästa att utfärda en varning och konfiskera plantorna. Det är osannolikt att ett sådant fall skulle hamna i rätten. Det är naturligtvis upp till regeringen att ändra lagen, men jag försöker öppna upp en debatt om droger och narkotikapolitik, säger Hogg, enligt The Telegraph.

Smugglingen ökar

Under senare år har cannabisen på den europeiska marknaden ökat i både pris och potens, för att kunna möta konsumenternas tilltagande efterfrågan. Att produkterna kultiveras och säljs på en illegal marknad leder i sin tur till organiserad brottslighet med våld och smugglig som naturliga följer av handeln, enligt FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott.

I Storbritannien beräknas den inhemska odlingen vara väl utbredd samtidigt som polis och tullpersonal ser ökade tillslag av cannabis vid landets gränser, medan tillslagen av inhemskt odlad cannabis minskar, enligt FN.

Danny Kushlick, talesperson för den ideella organisationen Transform Drug Policy Foundation som arbetar för att förändra narkotikapolitiken i landet, menar att Storbritanniens ledande politiker nu måste kliva fram och ta ansvar.

– Miljontals av oss vill att regeringen tar kontroll över cannabishandeln. Ändå vill varken Jeremy Corbyn (ledaren för Labout-partiet) eller David Cameron på allvar diskutera en laglig reglering. Innan de står upp i frågan kommer droghandeln att vara kvar i händerna på organiserade brottslingar och oreglerade langare.

Konsumtionen ökar inte

Britternas cannabiskonsumtion minskade mellan 2003 och 2010, men har sedan dess mer eller mindre legat still med en brukarskara motsvarande 6.7 procent av befolkningen, enligt brittiska hälsovårdsmyndigheten (Public Health England, PHE).

Trots att konsumtionen varit oförändrad de senaste åren söker fler och fler vård för problematiskt cannabisbruk. Någon enkel förklaring finns inte. Men en teori, enligt PHE, är att fler människor idag upplever negativa effekter av sitt cannabisbruk, något som i sin tur skulle kunna förklaras av att vissa cannabisprodukter i dag är mer potenta än tidigare. En annan teori är att problematiska brukare i dag är mer benägna att söka vård i högre utsträckning än förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.