Kardinal George Pell lämnar domstolen i Melbourne i Australien. Pell har dömts för övergrepp på två 13-åriga körgossar. Foto: David Crosling/AAP/TT

Nära rådgivare till påven döms för sexbrott

Publicerad

Kardinal George Pell har dömts för övergrepp på två 13-åriga körgossar. 77-årige Pell, tidigare nära medarbetare till påve Franciskus, blir därmed den högste inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott.

Domen i Pells hemland Australien kom i december, men har på domstolens order inte offentliggjorts förrän nu. Påföljden kan som mest bli 50 år i fängelse, men det fastställs först i mars.

Kardinalen var en av påve Franciskus närmsta ekonomiske rådgivare.

Övergreppen ägde rum för drygt 20 år sedan, när Pell av ärkebiskop av Melbourne. Båda offren av körgossar. Ett av offren avled 2014.

Flera fall

Domen mot Pell offentliggörs bara dagar efter att den katolska kyrkan hållit en konferens för hur man ska arbeta mot sexuella övergrepp på minderåriga.

Så sent som i höstas avslöjades att hundratals präster begått övergrepp i flera städer i USA och en utredning visade att tusentals barn inom katolska kyrkan i Tyskland utsatts. I Mexiko har minst 152 katolska präster som begått sexuella övergrepp stängts av de senaste nio åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer