Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har också en dotter och tänkte att det här hade kunnat hända mig”, säger Narges Jalali. Hör henne berätta om protesten som nått hundratusentals i klippet. Foto: STR/EPA/TT

Narges i Kungälv klipper av sig håret i protest mot iranska regimen

Uppdaterad
Publicerad

I Iran fortsätter protesterna efter att 22-åriga Mahsa Amini dött i samband med ett ingripande av landets sedlighetspolis. Reaktionerna är dock inte begränsade till landets gränser. Iranska kvinnor världen över klipper nu av sig håret i protest mot regimen, däribland Narges Jalali i Kungälv.

– Det här budskapet till Mahsa Aminis familj kan kanske visa att jag, i ett land som ligger tusentals kilometer bort, står på deras sida, säger hon.

Trots att snart en vecka gått sedan Mahsa Aminis död ser protesterna i Iran inte ut att avta. Demonstranterna anklagar den iranska regimens så kallade ”sedlighetspolis” för att ha orsakat dödsfallet. Detta i samband med att Amini greps för att ha brutit mot landets krav på att kvinnor ska bära huvudsjal.

En person som BBC talat med beskriver hur hennes bostadsområde förvandlats till ett ”slagfält” under protesterna, och bilder från staden Bojnourd visar hur en polisbil som vänts upp och ned av demonstranter står i lågor.

Statliga iranska medier uppger att 26 personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna, medan flera människorättsorganisationer rapporterar ännu högre dödstal.

”Det hade kunnat hända mig”

Medan demonstranter i Iran möts av kravallpolis på gatorna hittar iranier i utlandet också sätt att höja sina röster mot regimen. I sociala medier har en lång rad iranska kvinnor delat videoklipp där de klipper av sig håret i protest mot landets strikta lagar.

En av dem är Narges Jalali i Kungälv, som även tidigare engagerat sig för kvinnors rättigheter i Iran. När hon såg protesterna i sociala medier bestämde hon sig för att ta efter.

– Jag har också en dotter och tänkte att det här hade kunnat hända mig, säger hon.

Klippet där Narges klipper av sig håret har i skrivande stund visats över 150 000 gånger. Hon säger att hon är glad över genomslaget, men reflekterar samtidigt över att andra inte har samma möjlighet att göra sin röst hörd.

– Jag klippte av mig håret i ett fritt land där polisen inte kan göra mig något ont på grund av det. Unga som gör det här i Iran riskerar att gripas, fängslas och skadas av den islamiska regimens polis.

Hör Narges Jalali berätta om protesten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer