Nasas illustration till hur det ska se ut när de första astronauterna på ungefär 50 år har landat på månen. Foto: Nasa/AP/TT

Nasa beställer landare till månfärd 2024

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1972 beställer Nasa nu månlandare. Planen är en månfärd redan 2024 – men den här gången bara som en mellanlandning på vägen.

– Detta är sista pusselbiten för att vi ska nå månen, säger Nasa-chefen Jim Bridenstine.

Rymdstyrelsen Nasa har valt ut tre företag som ska få bygga USA:s månlandare. Space X, Blue Origin och Dynetics får anslag för att förbereda astronauters återkomst till månen inom fem år.

Det är första gången sedan 1972 som USA beställer månlandare. Men till skillnad från då ska månen denna gång fungera som en mellanstation för utforskning av andra himlakroppar i vårt solsystem.

– Jag tror att vi har potentialen för en otroligt spännande framtid i rymden, med en bas på månen och i förlängningen att skicka människor till en självförsörjande stad på Mars, kommenterar Elon Musk, vd för Space X.

Space X står också för raketsystemet när USA senare i maj återupptar sina persontransporter i egen regi till Internationella rymdstationen (ISS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.