Södra stranden av floden Thames i London. Foto: AP arkiv

NASA: Ingen beredskap i London mot stigande havsnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Redan till 2030 riskerar London att drabbas av återkommande översvämningar i stadens centrala delar. Det visar nya NASA- prognoser över havsnivåhöjningar. Och London saknar beredskap att möta stigande havsnivåer och det nya extremvädret.

I veckan kom det brittiska naturvårdsverket med den dramatiska varningen ”anpassa er eller dö”.

– Skolor, bostäder och sjukhus ligger i riskzonen, varnar Londons borgmästare Sadiq Khan.

Klimatkrisen

London är lågt liggande, vattenflödena kommer från tre håll – häftiga regn, avrinning och från havet. Värst hotat är områden som Kings Cross, Hackney, Hammersmith och Elephant och Castle. De nya prognoserna om stigande havsnivåer som finns med i  IPCCs senaste sammanställning från 9 augusti visar att London är extra sårbart.

- I Storbritannien kommer vi få allt varmare vintrar med ökad luftfuktighet, vi kommer få mer och mer regn och om det inträffar en storm så kommer det ha stor påverkan på en stad som London, berättar forskaren Simon  McCarthy vid Middlesex University.

Översvämningslarm i mobilen

Han och hans forskarkollegor arbetar fram förslag hur London ska kunna anpassa sig, bland annat med översvämningslarm via mobilen, bättre rustade dagvattennät, vattentäta dörrar och på sikt evakuering av de som bor i källarlägenheter.

Det som hotar mångmiljonstaden är dels att Themsens invallningar kan brista men också att det antika dagvattennätet inte klarar störtregnen. Under några dagar i juli drabbades London av lika mycket regn på några dygn som man normalt får på en månad. Åtta tunnelbanelinjer slutade att gå och två sjukhus fick stänga. Bland annat anrika Portobello Road översvämmades och flera butiker och lägenheter totalförstördes.

Och förra veckan kom brittiska Naturvårdsverket med en sammanställning hur dåligt  rustat Storbritannien är att möta det förändrade klimatet med torka, värmeböljor och översvämningar. Den katastrof som inträffade i Tyskland i somras kan också inträffa här. 

– Det gäller att anpassa oss eller dö, sa Emma Howard Boyd, ordförande för brittiska Environmental Agency.

Vattennivån i Themsen steg

Deras studier visar att Themsens vattennivå steg med 15 centimeter mellan 1911 och 2008 och fortsätter att stiga.

Men britterna , som snart ska stå värd för det globala klimattoppmötet i Glasgow, är fast beslutna att klara av att anpassa både London och resten av landet för att möta det nya klimatet.

– Vi är inte beredda att överge London, det finns många åtgärder som är planerade. Problemet är bara att IPCCs senaste sammanställning visat oss hur bråttom det är, konstaterar Simon McCarthy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet