Elon Musks bolag Space X har fått i uppdrag av Nasa att bygga en månlandare. Går allt som planerat ska 2024 bli första gången en människa besöker månen sedan 1972. Foto: Aubrey Gemignani, AFP/TT

Nasa väljer Space X – siktar på månlandning 2024

Uppdaterad
Publicerad

Det privata rymdbolaget Space X ska bygga USA:s nästa månlandare. Det preliminära målet är att två astronauter ska landa på månen i den inom tre år.

Mångmiljardären Elon Musks företag har vunnit den amerikanska rymdstyrelsen Nasas upphandling, i konkurrens med bland andra Amazon-grundaren Jeff Bezos bolag Blue Origin och försvarsjätten Dynetics. Avtalet är värt motsvarande ungefär 24 miljarder kronor.

Enligt Nasas skiss ska en grupp astronauter inom de närmaste åren skjutas upp från jorden i en av dess kapslar, för att sedan docka med Space X farkost Starship. Två av dem färdas sedan vidare till månen för en veckas vistelse där.

Flera explosioner

Om allt går enligt plan kan det mycket väl ske år 2024, säger Nasas tillförordnade chef Steve Jurczyk vid en videosänd presskonferens. USA:s tidigare regering ville att Nasa skulle skicka en amerikan till månen allra senast 2024, men det är oklart hur realistisk den planen är i dagsläget.

Starship byggs för att landa upprätt och kunna återanvändas till nya färder. Hittills har dock fyra prototyper av denna modell exploderat i samband med testuppskjutning eller efterföljande landning.

Innan två människor skjuts iväg har Nasa krävt ett genrep där en obemannad farkost landas på månens yta och bevisar att all teknik fungerar som den ska.

Space X rönte en stor framgång förra året, då det som första privata företag transporterade besättningsmedlemmar till den internationella rymdstationen ISS.

Nästan 50 år sedan

En människa har inte besökt månen sedan 1972. Nasas uttalade plan med projektet Artemis, som europeiska Esa också är del av, är att denna gång etablera sig där mer långsiktigt.

Nasatoppen Mark Kirasich hoppas att Jeff Bezos och de andra intressenterna inte låter sig nedslås av resultatet i denna upphandling. Trafiken till vår närmaste himlakropp kommer dra igång nu, enligt honom.

– Vi kommer behöva tillhandahålla regelbundna kommunikationer med månen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.