Projektet ”Lost on the Frontline” syftar till att räkna, verifiera och hylla all vårdpersonal som mist livet under coronapandemin.

Nästan 600 sjukvårdsarbetare bekräftade döda i USA

Uppdaterad
Publicerad
Journalister på The Guardian och Kaiser Health News driver ett projekt för att dokumentera och hylla all sjukvårdspersonal som mist livet i coronapandemin i USA.
586 dödsfall bland vårdanställda i USA har hittills bekräftats av journalisterna – betydligt fler än vad USA:s folkhälsomyndighet har i sin statistik.

”Lost on the Frontline” heter samarbetet mellan brittiska tidningen The Guardian och Kaiser Health News, en ideell nyhetstjänst specialiserad på sjukvårdsfrågor.

Projektet syftar till att räkna, verifiera och hylla all vårdpersonal som har mist livet under coronapandemin.

Läkare, sjuksköterskor, ambulanspersonal, vårdbiträden så väl som städare och vaktmästare och administratörer ingår i statistiken. 

Publicerar dödsrunor

Under lördagen släpptes siffror med 586 namn som än så länge finns i Lost on the Frontlines databas. Hittills har 100 minnesrunor publicierats till minne av bortgångna sjukvårdare, bland dem finns en 47-årig röntgenläkare från Brooklyn, en 70-årig medarbetare på en IVA-avdelning från Rhode Island och en 58-årig sjuksköterska från Ohio.

USA:s folkhälsomyndighet, The Centers for Disease Control (CDC), har räknat till 368 dödsfall bland vårdpersonal men medger att siffran är för låg. 

Information om de avlidna är hämtad från familjemedlemmar, vänner och kollegor, fackföreningar, mediarapportering med mera.

Dokumenterar arbetsförhållanden

Reportrarna på Kaiser Health News och The Guardian verifierar alla dödsfall individuellt genom att kontakta familjemedlemmar, vänner och arbetsgivare. Över ett dussin journalister och journaliststudenter ingår i projketet.

Lost on the Frontline syftar även till att dokumentera förhållandena på sjukvårdarnas arbetsplatser. Enligt Kaiser Health News uppger vårdarbetare över hela USA bland annat att brist på kommunikation har lett till att anställda inte varit medvetna om att de jobbat med personer som varit infekterade.

Dödssiffran inkluderar bara sjukvårdspersonal som kan ha varit exponerade för virus medan de vårdat patienter med covid-19. Enligt The Guardian och Kaiser Health News förväntas siffran att stiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet