”Grattis på födelsedagen pappa”, står det att läsa på Natalia Ginghinas skylt. Foto: Privat

Natalia reste från Sverige för att protestera i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande protesterna i Bukarest den gångna helgen har engagerat uppemot hundratusen personer – inte minst exilrumäner som besöker landet tillfälligt. Natalia Ginghina från Stockholm drabbades av polisens tårgas när hon visade sitt missnöje.

– Jag väntar på att fler ska vakna.

Precis som fyra miljoner andra rumäner gjort de senaste 15 åren, valde Natalia Ginghina att lämna sitt hemland. Tio år har gått sedan hon tog beslutet att flytta, och efter att ha bott på flera svenska orter hamnade hon till slut i Stockholm.

Från Sverige har hon följt utvecklingen i Rumänien och tidigare rest ner för att delta i de protester som skett med jämna mellanrum de senaste åren.

Exilrumäner bakom

I fredags gick tusentals rumäner ut på gatorna för att kräva att landets socialdemokratiska regering avgår och utlyser nyval.  Demonstranterna i Bukarest protesterar mot vad de menar är ett korrupt styre, för låga löner och regeringens försök att försvaga domstolsväsendet.

Protesterna i helgen, där 450 demonstranter och ett 20-tal poliser skadats, är till stor del organiserade av rumäner som flyttat från landet.

– Jag var rädd att den därför skulle splittra redan splittrade familjer. Men det blev tvärtom och det ger mig väldigt mycket hopp och energi, säger 32-åriga Natalia Ginghina om helgens protester, där hon själv drabbades av polisens tårgas som de använde för att skingra den stora folkmassan i centrala Bukarest.

– Men jag väntar på att fler ska vakna. Nationalsången heter ”Vakna rumän” och det är också något man ofta ropar på torgen.

Natalia deltog även i protesterna i Bukarest i början av 2017. Foto: Mihut Savu / Epoch Times Romania

”Lång serie dåliga saker”

Förra året försökte den socialdemokratiska regeringen avkriminalisera vissa korruptionsbrott, det i ett land som rankas som ett av EU:s mest korrupta.

Rumänerna ser hur korruptionen påverkar gemene man och kostar människoliv, säger Natalia Ginghina. Det finns ingen direkt utlösande faktor som fått henne att gå ut på torget.

– Det är en lång serie dåliga saker som hänt, säger hon och lyfter bland annat den tragiska branden på nattklubben Colectiv 2015 som krävde 64 rumäners liv varav de flesta avled på sjukhus. Något som sågs som ett kvitto på att sjukvården inte fungerade i landet på grund av korruptionen, enligt Natalia Ginghina.

”Natalia 2070: Tack Natalia 2018”. Foto: Privat

Mellan två världar

– Jag är mellan två världar och pendlar mellan skratt och gråt. Men man kan inte bli förbannad, då blir man bara trött och slutar engagera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.