Socialdemokraternas ledare i Makedonien, Zoran Zaev, skadades när nationalistiska demonstranter tog sig in i parlamentet och gick till attack. Foto: TT

Nationalister stormade parlamentet i Makedonien – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Nationalistiska demonstranter tog sig in i Makedoniens parlament sent på torsdagen, bland andra Socialdemokraternas ledare skadades. Chockgranater avlossades utanför parlamentet för att skingra demonstranter. Landets presidenten har kallat till överläggningar och EU manar till lugn.

– I ett försök att ta kontroll över situationen inne i och utanför parlamentet har vi beordrat polisen att använda alla åtgärder, säger inrikesminister Agim Nuhiu i en tv-intervju.

Omkring 200 nationalistiska demonstranter, flera av dem maskerade, tog sig in i parlamentet i huvudstaden Skopje sedan de regerande Socialdemokraterna tillsammans med proalbanska partier utsett Talat Xhaferi till den förste etniska alban som blir talman.

Socialdemokraternas ledare Zoran Zajev skadades lindrigt i ett slagsmål som bröt ut i samband med stormningen. Tv-bilder visar Zajev strax efter utnämnandet med blod rinnande över ansiktet från ett sår i huvudet.

Presidenten kallar till samtal

Polisen gick också in i parlamentet och avfyrade chockgranater för att skingra demonstranterna utanför, för att kunna evakuera parlamentarikerna från byggnaden.

LÄS MER: Stora protester i Makedonien

Enligt polisen skadades åtta personer, varav minst en etniskt albansk parlamentsledamot. Efteråt sågs blodfläckar och krossat glas på golven i parlamentet.

President Gjorge Ivanov, som varit emot att Zajev skulle få bilda koalitionsregering med proalbanska partier med motiveringen att det skulle hota landets suveränitet, har bjudit in alla politiska partier till överläggningar på fredagen.

Demonstranter tog sig in i parlamentsbyggnaden i Makedoniens huvudstad Skopje på torsdagskvällen. Foto: TT

Fördöms av EU

EU:s utrikeschef, Federica Mogherini, fördömer attacken mot parlamentsledamöterna i ett uttalande.

”Vålsamheterna inne i parlamentet är helt oacceptabla och vi uppmanar till lugn och återhållsamhet”, skriver hon i ett gemensamt uttalande med Österrikes EU-kommissionär Johannes Hahn.

Även Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, kommenterade sent på torsdagskvällen de våldsamma protesterna i Makedonien.

”Väldigt oroande nyheter från Skopje i kväll. Våldsdåden inne i parlamentet är totalt oacceptabla”

Polismän försöker stoppa protesterande nationalister från att ta sig in i parlamentet i Skopje. Foto: TT / AFP Photo / Robert Atanasovski

Makedonien har skakats av protester och oroligheter sedan valet i december. Konflikten handlar dels om etniska motsättninger dels om det politiska dödläget i landet där Socialdemokraterna (SDSM) har majoritet med stöd från det huvudsakligen etniskt albanska partiet DUI.

Ingen regering har dock ännu kunnat bildas, eftersom presidenten Gjorge Ivanov har vägrat ge sitt mandat till en allians mellan SDSM och DUI.

I valet i december fick det konservativa nationalistiska partiet VMRO-DPMNE 51 av parlamentets 120 platser, två fler än SDSM.

En brännhet fråga i Makedonien är kravet från etniska albanska minoritetspartier, som stödjer Zajev, att albanska blir ett officiellt språk i hela landet.

Den pågående politiska krisen i landet är den värsta sedan 2001, då etniska albaner revolterade och landet var på randen av ett inbördeskrig

Etniska albaner, varav de flesta är muslimer, utgör omkring en tredjedel av landets 2,1 miljoner invånare. Landets slaviska majoritetsbefolkning är i huvudsak ortodoxt kristna.

Källor: Reuters, Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer