Borgmästarna i Prag, Budapest, Bratislava och Warszawa har nu slutit en pakt för ökat EU-samarbete – och sätter dem i kollisionskurs med deras egna regeringar. (Från vänster: Prags Zdenek Hrib, Budapests Gergely Karacsony, Braislavas Matus Vallo och Warszawas Rafael Trzaskowski.) Foto: Tamas Kaszas/Reuters/TT

Nationalistregeringar får mothugg – från sina egna huvudstäder

Publicerad

De nationalistiska och EU-kritiska regeringarna i Öst- och Centraleuropa har problem med sina egna huvudstäder. Idag antog borgmästarna i Warszawa, Prag, Bratislava och Budapest vad de kallar ”de fria städernas pakt”. Huvudstäderna vill har närmare samarbete med EU och vill ha olika EU-stöd direkt utan inblandning av de nationella regeringarna.

– Idag bildar vi en allians mot den nationalistiska populismen, sa Budpests borgmästare Gergely Karascony, när pakten undertecknades.

Enligt pakten ska städerna skydda demokrati, rättsstaten och minoriteter enligt EU:s regelverk. Det hela är ett stöd för EU-kommissionen och andra EU-länder som har kritiserat framför allt av regeringarna i Polen och Ungern.

Klyfta öst-väst inom EU

Inom EU har Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern bildat ett högernationalistiskt block. Listan är lång på de frågor där dessa länders regeringar hamnat på kollisionskurs med övriga EU, och en allt djupare klyfta mellan öst ochväst har vuxit fram.

Regeringarna i de här länderna har vägrat att ta emot asylsökande och följa besluten 2015 om en fördelning där alla EU-länder skulle ta emot asylsökande. Både Polen och Ungern har kritiserats av EU-kommissionen för politisk styrning vid tillsättning av domare. Både Polen och Tjeckien är beroende av kol och kolgruvor för sin energiförsörjning och bromsar beslut inom EU att minska klimatpåverkande utsläpp av koldioxid.

Städerna vill få EU-stöd direkt

Inom EU pågår diskussioner om att minska EU-stöden till de här länderna. De fyra borgmästarna griper nu in i den diskussionen och vill få EU-stöd direkt till sina städer och kommuner utan inblandning från nationella regeringar. Borgmästaren i Budapest anspelade på avslöjanden i medier att EU:s jordbruksstöd i Ungern gått till vänner till regeringschefen Viktor Orban.

– Under det senaste decenniet har EU-medel i stor utsträckning hamnat hos makthavare och oligarker, europeiska utvecklingspengar har finansierat korruption och autokrati, sa Budapests borgmästare Gergely Karascony idag.

De fyra borgmästarnas pakt är framförallt en politiskt utspel, men huvudstäderna ska inleda diskussioner med EU-kommisisonen i Bryssel om utökat samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.