Jens Stoltenberg, generalsekreterare Nato. Foto: TT

Natochef varnar för ”brända broar”

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdiska YPG-milisen i Syrien anklagar Turkiet för att ha beskjutit dess ställningar nära gränsen, uppgifter som Turkiet tillbakavisar. Natochefen Jens Stoltenberg varnar Turkiet för att ”bränna broar” med kurderna.

Enligt den turkiska regeringen är YPG, som är det politiska partiet PYD:s väpnade gren, inte målet för anfallen över gränsen. Turkiet utförde under helgen flyganfall mot två grupper: den huvudsakligen turkiskkurdiska PKK-gerillan i norra Irak och jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) i Syrien. Turkiet har tidigare motstått påtryckningar om att delta i de USA-ledda flyganfallen mot IS.

– PYD, liksom andra, ligger utanför ramen för den pågående militära insatsen, säger en källa enligt nyhetsbyråer.

Attackerna i Turkiet

Men YPG uppger att turkisk artillerield träffade både milisen och ställningar som hölls av en allierad arabisk rebellstyrka i utkanten av staden Jarablus. Minst fyra arabiska rebeller och flera civilpersoner ska ha skadats i anfallet. Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar Syrien från Storbritannien bekräftar uppgifterna.

Proportionerligt försvar

Natos chef Jens Stoltenberg säger i en kommentar att Turkiet har rätt att försvara sig men att försvaret måste vara proportionerligt. Det är viktigt att inte rasera flera års arbete med att försöka hitta en fredlig lösning på konflikten med kurderna.

Det skärpta läget gör att alla Natos 28 medlemsländer har kallats till ett krismöte i morgon. Ankara har hänvisat till paragraf fyra, en sällan använd paragraf som ger medlemmar rätt att kalla till krismöte om de upplever sitt territorium, sitt politiska oberoende eller sin säkerhet hotad.

Inga marktrupper

Turkiets militära inblandning kommer efter sprängdådet i staden Suruç för en vecka sedan. IS har tagit på sig skulden för attentatet som krävde 32 unga aktivisters liv. Det finns dock inga planer på att skicka marktrupper till Syrien, säger premiärminister Ahmet Davutoglu till den turkiska tidningen Hürriyet.

USA och Turkiet har i princip enats om planer på en tio mil lång zon längs gränsen, skriver tidningen New York Times som citerar amerikanska och turkiska källor. Zonen ska inrättas med hjälp av amerikanska stridsflygplan, ”moderata” syriska rebeller och turkiska styrkor som gemensamt ska driva bort IS. Den ”IS-fria zonen” ska patrulleras av de syriska rebellerna och kunna erbjuda en fristad för fördrivna syrier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet