Foto: TT.

Natogeneral: Flyktingar används som vapen mot Europa

Publicerad

Natos överbefälhavare i Europa, Philip Breedlove, anklagar Ryssland och Syrien för att medvetet använda flyktingar som ett vapen för att destabilisera Europa. Han säger nu att USA behöver utöka sina trupper i Europa för att kunna hantera den komplicerade relationen till Ryssland.

Flyktingkrisen i Europa är inte bara en följd av den kritiska situationen runt om i världen utan även del i en medveten strategi att destabilisera Europa. Det sa den amerikanske generalen och Natos överbefälhavare Philip Breedlove inför den amerikanska senatens försvarsutskott.

– Ryssland och Assads regim använder medvetet migration som ett vapen för att överbelasta de europeiska strukturerna och för att bryta europeisk beslutsamhet. Jag ser ingen annan anledning att använda tunnbomber än för att tvinga flyktingar att röra på sig så att de blir någon annans problem, sa han.

”Extremister gömmer sig i flyktingströmmarna”

Enligt Breedlove har Rysslands deltagande i konflikten i Syrien bara komplicerat situationen och hjälpt president Bashar al-Assad och hans allierade. Han ser situationen med flyktingkrisen i Europa som oroande och antydde att kriminella och extremister gömmer sig i flyktingströmmarna.

– I den här gruppen sprider sig IS som en cancer och hotar de europeiska nationerna och vår egen med terrorattacker.

Efterfrågar fler soldater

Breedlove menar att situationen nu är ohållbar och att det krävs att fler amerikanska trupper baseras permanent i Europa. Antalet amerikanska soldater i Europa har minskat kraftigt från en halv miljon under kalla kriget till att i nuläget ligga på runt 62.000 soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer