Foto: TT

Natohjälp till Ukraina dementeras

Uppdaterad
Publicerad
USA har inte lovat någon ”dödlig assistans”, enligt högt uppsatta amerikanska myndighetskällor, skriver Reuters. Därmed förnekar USA ett uttalande från en rådgivare till Ukrainas president Petro Porosjenko, där rådgivaren uppgav att USA lovat att skicka vapen.

Tidigare under dagen uppgav nyhetsbyrån Reuters att flera Natoländer har beslutat skicka vapen till Ukraina för att stödja regeringsstyrkorna. Ukraina har hävdat att vapen redan är på väg. Men nu tillbakavisas uppgifterna.

Enligt nyhetsbyrån skulle överenskommelser ha nåtts med USA, Frankrike, Italien, Polen och Norge om bland annat militära rådgivare och leveranser av moderna vapen, detta enligt ett meddelande skrivet av presidentens rådgivare Jurij Lytsenko på dennes Facebook-sida, något som alltså förnekas av USA, uppger nu Reuters.

Mediebolaget NRK uppger att norska försvarsdepartementet framhåller att Norge inte ska bidra med vapen, även Italien och Polen har nu gått ut och dementerat att en sådan överenskommelse ska ha nåtts.

Nato-representanter har tidigare sagt att organisationen själv inte kommer skicka några vapen till Ukraina, men det är upp till individuella medlemmar om de väljer att göra detta.

Skakig vapenvila

Brotten mot vapenvilan i Ukraina uppges också ha krävt sitt första dödsoffer. Enligt ukrainska myndigheter dödades en kvinna i samband med att proryska rebeller under natten till söndagen attackerade en av myndigheternas vägspärrar öster om Mariupol, rapporterar nyhetsbyråer.

Attacken ledde till hårda strider. En Reuters-journalist såg en industribyggnad, en lastbil och en bensinstation i brand. Det hela ägde rum i ett område där hårda strider rasade tidigare i veckan.

– Det har varit en artilleriattack. Vi har fått ta emot ett antal träffar, sade en ukrainsk officer under natten till nyhetsbyrån.

”Lyssna”

På morgonen kom också rapporter om strider längre norrut, vid Donetsks flygplats. Flygplatsen är hett eftertraktad, och regeringsstyrkorna och de proryska rebellerna har av och till kämpat intensivt om den i flera månader. Själva staden hålls av rebeller, medan flygplatsen kontrolleras av regeringsstyrkor.

– Lyssna på vapenvilan, säger en prorysk krigare skämtsamt till Reuters.

– Det är en riktig strid som pågår.

Talade med Putin

Ukrainas och Rysslands presidenter Petro Porosjenko och Vladimir Putin talade i telefon i lördags och var då överens om att vapenvilan från i fredags kväll i stort sett fungerade, enligt ett uttalande från Kiev.

Men även dessförinnan hade anklagelser kommit från både regeringshåll i Kiev och från rebelledare om att motsatta sidan brutit eldupphöret.

Kriget i Ukraina har sedan i våras krävt minst 2 600 liv, enligt FN som samtidigt uppskattar att den faktiska siffran är långt högre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer