Natomöte om Ukraina i dag – upprustning ska koordineras

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har skakat om säkerhetsläget i världen. I dag håller Nato ännu ett extrainsatt försvarsministermöte. Natochefen har varnat för att Ryssland kan använda sig av kemiska vapen. 

– Länderna ska dela med sig av information om läget och prata ihop sig om Natos upprustning, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i Morgonstudion inför dagens möte. 

Nato-ländernas försvarsministrar träffas i dag i Bryssel. Med på mötet är också deltagare från Sverige, Finland, Georgien och Ukraina. På dagordningen väntas bland annat diskussioner om hur man ska hantera den nya säkerhetssituationen även på längre sikt efter Rysslands invasion. 

– Länderna ska dela med sig av information om läget och prata ihop sig om Natos upprustning. USA har ju skickat ett antal tusen soldater till Europa och det ska koordineras var de ska placeras och hur befälsordningen ska se ut, säger David Boati i Morgonstudion.

Sverige deltar: ”Har information”

Sverige och Finland sitter numera med vid bordet på samtliga Nato-möten som handlar om Ukraina. Länderna kommer att vara med vid den del av dagens möte där det inte fattas skarpa beslut. 

– Det är en slags symbolhandling, vi är så nära medlemmar man kan vara utan att vara medlemmar. Vi ligger nära Ryssland och har god tillgång till information om vad som händer i Östersjöområdet, säger David Boati om Sveriges deltagande.

Har varnat för kemvapen

Inför mötet har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnat för att Ryssland kan använda sig av kemiska vapen i Ryssland, rapporterar TT. 

– Nu gör de absurda hävdanden om biologiska laboratorier och kemiska vapen i Ukraina. Det är ännu en lögn. Och vi oroas över att Moskva kan vara på väg att göra något iscensatt, kanske med hjälp av kemiska vapen, säger Stoltenberg. 

– Allt användande av kemiska vapen är absolut oacceptabelt och det är viktigt att Ryssland förstår det, säger han också. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.