En bild från Bitcoin ATM som visar hur bankomaten är tänkt att fungera. Foto: Skärmdump.

Bankomat för nätvaluta öppnar i krisens Cypern

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som bankerna höll stängt på Cypern meddelade en grupp företagare att man inom kort avser öppna en bankomat för den nya digitala valutan Bitcoin på Cypern.

Bitcoin ATM heter organisationen som vill ta tillfället i akt att introducera internetvalutan Bitcoin när Cyperns bankkris kokar som värst. För till skillnad mot ”vanliga” valutor som backas upp av centralbanker och regeringar är Bitcoin inte kopplat till någon särskild central instans. I stället avgörs dess växlingskurs mot nationella valutor på marknadsplatser på nätet, varav den största är japanska Mt. Gox. Valutan överförs sedan direkt mellan användare i ett slags peer-to-peer-nätverk.

Lanseras i bankkrisens spår

På nätet cirkulerar rykten om att många tusen konton väntar på att godkännas på Mt. Gox i spåren efter den cypriotiska bankkrisen. Detta för att många ser möjligheten att omvandla nationella valutor till den internationella valutan bitcoin. Nationella valutor kan ju både drabbas av inflation och – som i fallet Cypern – till och med beslagtas direkt på bankkonton av en krisande regering.

Bitcoin

Har ökat i värde

Den helt digitala valutan har ökat mångdubbelt i värde sedan den introducerades 2009. Då var den inte värd mer än delar av ören, men i dag handlas en bitcoin till växelkurser på mellan 70 och 80 USD. På den här adressen kan man följa den aktuella kursen. Bitcoin är ännu en liten valuta jämfört med världens nationella valutor, men det totala värdet på de bitcoins som finns i cirkulation översteg i veckan för första gången en miljard dollar.

Bankomat växlar till Bitcoin

Tanken med bitcoin-bankomaterna är bland annat att man ska kunna sätta in nationella valutor i bankomaten i form av kontanter, som då växlas direkt till bitcoin. På samma sätt ska man kunna ta ut kontanter genom att exempelvis använda en mobiltelefon för att föra över bitcoin direkt till bankomaten när man står vid den – och så ska den sedan spotta ut nationella kontanter i pappersform.

Kringgår banksystemet

Dessutom ska man kunna ta ut nationell pappersvaluta i bankomaten – och därmed kringgå det nationella banksystemets beloppsgränser – så länge man har tillgång till bitcoin (och så länge det finns kontanter i bankomaten).

En annan av idéerna är att man ska kunna ta ut bitcoin i pappersformat (de skrivs då ut som digitala koder, eller QR-koder som man kan läsa av med en mobilkamera – och som då lagras som bitcoin-”kontanter” direkt i telefonen). Därefter kan man handla med sina bitcoin i butiker som accepterar valutan.

Accepteras i vissa butiker

Valutan kan man bland annat använda till att handla på nätet. Sajter som The Dollar Vigilante är helt dedikerade till uppfattningen att den amerikanska dollarn och hela vårt moderna finansiella system är på väg att krascha. Då är tanken att bitcoin ska ta över – och värdet på varje enskild bitcoin skulle kunna öka mångtusenfalt ifall det blir rusning till handelsplatserna. Här finns en av många listor på nätet över sajter och butiker som accepterar bitcoin. Här är en annan sådan lista.

Valutan är delbar ner till åtta decimaler, så det spelar ingen större roll hur mycket varje enskild bitcoin är värd (utöver investeringsaspekten) – man kan ändå handla för mindre belopp än en ”hel” bitcoin (man överför istället delar av en bitcoin i så fall).

Mer information om hur valutan fungerar finns här, samt på Wikipedia. Mer om Bitcoin ATM finns här, och pressmeddelandet om den första Bitcoin-bankomaten hittar man exempelvis här. Men Bitcoin ATM är inte de enda som försöker lansera idén om en bankomat för konvertering mellan nationella valutor och bitcoin. Cnet har rapporterat om liknande planer från några som kallar sig Lamassus.

– Vi håller på och reder ut logistiken just nu men det kan ta några veckor, säger Jeff Berwick som ligger bakom Bitcoin ATM-satsningen. Vår tekniska avdelning finns i Los Angeles och vi jobbar just nu på att sätta upp en bankomat där för att visa att det fungerar.

Fakta

Så fungerar nya piratvalutan Bitcoin

I grunden är den nya piratvalutan Bitcoin baserad på matematiska problem.

För att skapa bitcoin måste en dator komma fram till en ny kryptografisk formel som är knuten till det redan existerande systemet av bitcoins. Runt om i världen finns serverparker där nya bitcoin skapas.

Genom avancerade uträkningar från en ännu okänd person (eller flera) som kallar sig Satoshi Nakamoto (som uppfann systemet) så är tillväxten av nya bitcoin inbyggt i systemet.

Komplicerat tekniskt system bakom piratvalutan

Vanliga valutor världen runt är knutna till centralbanker, länder och regeringar. Den nya valutan liknar istället ett peer-to-peer-nätverk, ungefär som de torrent-nätverk som man kan använda för att ladda ner långfilmer.

Genom det decentraliserade nätverket skickar folk krypterade ”överenskommelser” till varandra och de kan lagras både på den egna datorn men också på internetsidor som erbjuder just tjänsten att lagra bitcoin.

Systemet innebär också att inte vem-som-helst bara kan sätta igång och trycka upp sina egna bitcoin – det måste samköras med själva nätverket.

Har ingen central punkt

Gemensamt för tidigare e-valutor är att de förmedlas genom en central nod och att det därmed finns någon som övervakar transaktionerna. Eftersom bitcoin inte har någon central punkt är systemet svårt att stoppa (ungefär som torrent-nätverken).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet