Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är utskriven från sjukhuset i Berlin. Arkivbild. Foto: Navalnyjs Instagram, TT

Navalnyj: Putin bakom förgiftning

Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hävdar att president Vladimir Putin står bakom förgiftningen av honom. Kremlkritikern betonar samtidigt att han inte är rädd och att han tänker återvända till Ryssland.

I Navalnyjs ögon finns bara en enda förklaring till förgiftningen.

– Jag hävdar att Putin står bakom brottet, säger han till den tyska tidningen Der Spiegel.

Den nästan två timmar långa intervjun är den första som Aleksej Navalnyj har gett sedan han kollapsade ombord på ett flyg från Tomsk till Moskva den 20 augusti. Den 44-årige politikern beskriver hur han berättade för personalen att han blivit förgiftad innan han föll ihop på golvet.

Han hörde röster på avstånd och en kvinna som uppmanade honom att hålla sig vid medvetande.

– Det var det. Jag visste att jag var död. Det var först senare som jag insåg att jag hade fel, säger Navalnyj.

Vattenflaska

Kremlkritikern flögs till Tyskland där han först låg i koma. Tre västeuropeiska laboratorier – ett tyskt, ett franskt och ett svenskt – har slagit fast att han förgiftades med det Sovjettillverkade nervgiftet novitjok. Det fanns troligtvis i en vattenflaska som Navalnyj drack på hotellet innan han gick ombord på flyget, enligt hans stab.

Sedan dess har han skrivits ut från sjukhuset men han är kvar i Berlin för rehabilitering.

På morgonen tar han promenader i parken och därefter väntar fler övningar med vårdpersonal. I intervju berättar han också att han har börjat jonglera, för att träna upp sin koordination. Han övar också på att hålla balansen på ett ben.

Tänker återvända

Men Navalnyj går inte med på att vara en oppositionsledare i exil.

– Jag kommer inte att ge Putin gåvan att inte återvända till Ryssland, säger han.

– Jag kommer att fortsätta att resa genom Rysslands regioner, bo på hotell och dricka vattnet i rummen. Vad annars kan jag göra?

Kreml har förnekat all inblandning och anklagar ledare i väst för att sprida desinformation kring fallet. De hänvisar till ett test som ryska läkare som först vårdade Navalnyj ska ha gjort och som de menar inte visade på förgiftning.

Fakta: Novitjok

Novitjok är ett samlingsnamn för en grupp nervgifter som togs fram i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talen. Det består av olika, avancerade blandningar av kemikalier. En av dem, kallad A-230, anses vara fem till åtta gånger dödligare än nervgasen VX.

Novitjok finns i form av vätska eller i fast form som ett mycket fint pulver.

Giftet har effekter som liknar dem från andra nervgifter. Det blockerar signaler från hjärnan till musklerna, vilket leder till att flera av kroppens funktioner kollapsar. Symtomen inträder inom 30 sekunder till två minuter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.