Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senast igår använde Julija Navalnaja sitt X-konto för att sprida en video av sig själv där hon berättar om smärtan efter makens och regimkritikern Aleksej Navalnyjs död. Foto: Aleksej Navalnyjs Youtubekanal

Navalnyjs fru spärrades från X

Uppdaterad
Publicerad

Julija Navalnaja, fru till den nyligen avlidne oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, spärrades under tisdagen från sociala media-plattformen X. Kontot är nu återställt och enligt plattformen var orsaken en teknisk miss.

Änkan har sedan makens död använt plattformen för att bland annat uppmana ryska medborgare att ”fortsätta slåss mot Kreml med ännu mer raseri än förut”.

– Jag kommer att fortsätta min makes arbete. Jag vill bygga ett fritt Ryssland, sade hon i ett videoklipp som publicerades på X under måndagen.

Aleksej Navalnyj död

Enligt X:s säkerhetsteam var spärrningen av Julija Navalnaja ett misstag som berodde på att en försvarsmekanism flaggade hennes konto för brott mot plattformens regler, skriver de på X.

Navalnyjs bror efterlyses

Nyheten kommer samma dag som det ryska inrikesministeriet åter placerar Oleg Navalnyj, bror till den nyligen avlidna oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, på sin lista över efterlysta människor.

Det uppger statliga ryska nyhetsbyrån Tass, som hänvisar till brottsbekämpande myndigheter. Enligt dessa har ett nytt, ospecificerat brottsfall öppnats mot brodern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet