Se hur det går till när bin ställer diagnosen. Foto: Reuters

Nederländska bin i hårdträning – ska lukta sig till corona

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Nederländerna har tränat bin att känna igen lukten av coronavirusinfektion, rapporterar Reuters. Är provet positivt, åker snabeln fram.

I en studie vid Wagenigens universitet har forskarna gett vanliga honungbin en sockerlösning efter att de fått lukta på positiva coronatester. Enligt forskarna sträcker bina sedan ut sin snabel när de kommer i kontakt med ett positivt prov.

På så sätt ska man inom några sekunder kunna få svar på ett coronatest, i stället för att vänta timmar eller dagar på en labbanalys.

Coronapandemin

– Det här kan vara ett användbart sätt att spåra coronavirus. Bin är väldigt billiga i drift och kan tränas i områden där annan testutrustning inte finns, säger Wim Van Der Poel, virologen bakom projektet.

Van Der Poel hoppas kunna göra verklighet av sin forskning och säger att projektet är redo att börja användas inom en månad.

Det finns dock än så länge för lite data för att säga hur effektiv metoden är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet